Suroviny
- Těsto na tyčinky:
- 250 g mletých vlašských ořechů
- 250 g moučkového cukru
- 1 ks vejce
- 1 ks žloutků
- Vařený krém:
- 4 ks žloutků
- 2 lžíce hladké mouky
- 180 g moučkového cukru (100 + 80 g)
- 200 ml mléka
- 200 g změklého másla
- Poleva:
- tyčinky Ledové kaštany + oříšek másla
Postup přípravy receptu
-
Z ingrediencí na těsto vypracujeme těsto. Těsto dáme do strojku a vytlačujeme co nejužší tyčinky, které klademe na plech s pečícím papírem. Při pečení ještě nabudou, tak je nedáváme příliš blízko sebe. Pečeme v předehřáté troubě na 160-170 °C dorůžova. Pak necháme vychladnout.
-
Krém: z mléka, mouky, 80 g cukru a žloutků za stálého míchání na mírném ohni uvaříme hustou kaši, kterou za občasného promíchání, aby se nám nevytvořil škraloup, necháme zchladnout. Změklé máslo a cukr (dle chuti) vyšleháme do pěny. Pak vychladlou kaši s máslovým krémem dobře promícháme a můžeme i dochutit: vanilkou, rumem, mandlovou či jinou esencí, pomletými ořechy… Hotový krém dáme do cukrářského sáčku, naneseme na jednu tyčinku a druhou tyčinkou přiklopíme.
-
Tyčinky s krémem necháme vychladit a pak je namáčíme do rozpuštěných kaštanů s máslem (ve vodní lázni nebo mikrovlnce). Nebo si můžeme polovinu tyčinek namočit předem a pak jimi ty s krémem přiklápět.