Ořechová zemlbába jako koláč

30
- reklama -

Suroviny

4 rohlíky
3 vejce
250 ml mléka
3 lžíce cukru krupice
vanilkový cukr
2-3 jablka
lžička skořice
cca 80-100 g vlašských ořechů
cca 80-100 g másla
2 lžíce strouhánky
pár kapek citronu

Postup přípravy receptu

  1. Umeleme vlašské ořechy najemno a nastrouháme na plátky jablka. Rohlíky nakrájíme na kolečka a pokropíme je v míse vlažným mlékem, ve kterém jsme rozpustili vanilkový cukr.


    Zobrazit celý recept

  2. Z bílků a pár kapek citronové šťávy ušleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme i cukr. Do sněhu na menší obrátky zašleháme postupně i žloutky a nakonec opatrně vmícháme nastrouhané ořechy.

  3. Větší část ořechového sněhu vylijeme na rohlíky a jemně promícháme, aby se rohlíky trochu obalily, zbytek sněhu necháme zatím v míse. Koláčovou formu vytřeme lehce máslem a vysypeme strouhánkou. Polovinu rohlíkové hmoty rozložíme do formy, posypeme nastrouhanými jablky a skořicovým cukrem.

  4. Na jablka pokrájíme tenké plátky másla (asi z poloviny zbylého množství), navrstvíme druhou polovinu rohlíkové hmoty, lžící nebo lopatkou trošku přimáčkneme, poklademe opět plátky másla a potřeme celý povrch zbylou ořechovou směsí. Pečeme asi 30–35 min. při teplotě 160-170 st.C. Kdyby začal horní sníh příliš hnědnout, dopečeme při teplotě nižší.

Poznámka od kuchařky

Kdysi jsem podobný recept na žemlovku četla na netu, trochu jsem lovila v paměti 😀

Doplňuji: studený je ještě lepší, než teplý 😀