
Suroviny
- Perníková podestýlka:
- Ω 1,5 hrnku hladké mouky
- Ω 1 hrnek moučkového cukru
- Ω 1 celé vejce
- Ω 80 g tuku
- Ω 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- Ω 1 vrchovatá lžička kakaa
- Ω 1 lžička perníkového koření
- Ω 1/2 lžičky skořice
- Ω špetka soli
- Těsto z cukety:
- Ω 1 menší cuketa
- Ω 1 hrnek polohrubé mouky
- Ω 1 hrnek strouhaných vlašských ořechů
- Ω 1 necelý hrnek cukru moučka
- Ω 1 sáček vanilkového cukru
- Ω 1 lžíce medu
- Ω 1/2 hrnku oleje
- Ω 2 vejce
- Ω lžička kypřícího prášku do pečiva
- Ω sůl
- (1 hrnek = 250ml)
Postup přípravy receptu
-
Prvně připravíme perníkové těsto – všechny suroviny pokojové teploty rukama uhněteme v tuhé a hladké těsto, pokud se moc lepí, podsypeme trochou mouky. Zabalíme do potravinářské fólie a dáme do ledničky.
-
Cuketu oloupeme, vydlabeme jádřinec se semínky a nastrouháme na hrubém struhadle. Posolíme špetkou soli a necháme vypotit.
-
Do větší mísy dáme celá vejce, cukry, špetku soli a šlehačem ušleháme dobleda. Poté zašleháme olej a med. Metlou vmícháme ořechy a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
-
Z cukety slijeme tekutinu, kterou pustila, a rukou ještě lehce cuketu vymačkáme. Zamícháme ji do těsta.
-
Z ledničky vytáhneme perníkové těsto. Prohněteme a vyválíme ve středně velkém plechu. Na to vylijeme cuketové těsto.
-
Vložíme do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme cca 30 minut.
Poznámka od kuchařky
Aby buchta z cukety nebyla příliš „mokrá”, je podložena sušším těstem.
Kombinace koření a ořechů mnohým připomene vůni Vánoc. 🙂









