Orange chicken neboli pomerančové kuře

63
- reklama -

Suroviny

500 g kuřecích prsou
Sos:
kousek čerstvého zázvoru
kousek pomerančové kůry (nemusí být)
1/2 l pomerančového džusu
1/4 l kuřecího bujónu nebo vývaru
4 lžíce cukru
4 lžíce sojové omáčky (lepší je světlá)
8 lžiček rýžového vína (já jsem dala rýžový ocet)
1-2 lžičky kukuřičného škrobu Gustin
hladká mouka
olej

Postup přípravy receptu

  1. Prsa si nakrájíme na větší kousky velikosti jednoho sousta.


    Zobrazit celý recept

  2. V misce smícháme suroviny na sos a dobře prošleháme.

  3. Do další misky si nasypeme hladkou mouku.

  4. Na pánvi nejlépe ve Voku si rozehřejeme olej asi na 160 st.(kolem vloženého masa se tvoří malinké bublinky), kousky masa kuchyňskýma kleštěma vložíme do sosu, trochu okapeme a hned do mouky a obalíme. Ihned vkládáme do rozehřátého oleje a smažíme za občasného promíchání 15-20 minut do zlatohnědé barvy.

  5. Maso vyjmeme na tácek vyložený kuchyňským papírem a necháme odsát přebytečný tuk.

  6. Na čisté pánvi rozehřejeme 1 lžíci oleje a rychle osmažíme na jemné nudličky nakrájený zázvor a pomerančovou kůru (nebo 1 lžíci sušeného zázvoru).

  7. Jakmile začne krásně vonět, vlijeme sos, který nám zůstal z namáčení kuřecích kousků a dobře promícháme. Do tohoto základu přidáme odložené osmažené maso a chvilku zahříváme za stálého míchání až omáčka zhoustne. Odhadem asi 3 minuty. Nemělo by to být příliš husté, ale masíčko krásné obalené. Odstavíme a servirujeme.

Poznámka od kuchařky

Je to dost pracné, ale Asijskou kuchyni jsem si zamilovala v USA a proto mi ta trocha námahy stojí za to.