Suroviny
100 ks
- 175 g hladké mouky
- 100 g hnědého cukru¨
- 150 g másla (Hery)
- 50 g ořechů nebo mandlí
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 jablka
- 50 g rozinek namočených v rumu
Postup přípravy receptu
-
Na lžíci másla opražíme nahrubo sekané ořechy nebo mandle a necháme vychladnout.
-
Zbylé máslo utřeme s cukrem (nerozpustí se ), přidáme vejce a našleháme do pěny. Přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva, vejce, ořechy, rozinky, na kostičky (tak 1/2 cm i menší) pokrájená jablka a nabobtnalé rozinky i s tekutinou. Nejlépe rukama hmotu v míse propracujeme, nepoužívejte mixer, jablka by se rozpadla.
-
Lžičkou nabírejte hromádky o velikosti ořechu a ukládejte je s mírným rozestupem na plech vyložený papírem. Pečte dorůžova ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 15 min.
Poznámka od kuchařky
Pokud nemáte v předstihu namočené rozinky v rumu, rychle si je připravíte, když je nasypete do hrnku, zalijete horkou vodou a necháte lehce přejít varem. Pak vodu vylijte (budete překvapeni, jak je špinavá), rozinky přelijte trochou rumu, promíchejte a znovu nechte prohřát. Pak nechte na talířku vychladnout.
Teplé pečivo po rumu sice voní, ale alkohol už z něj pečením vyprchal, jen těsto nakypřil. Pokud chcete péct bez alkoholu, nahraďte rum citronovou šťávou se stejným postupem naložení.
Zdroj: Knihovnička Recepty 8/2015
V původním receptu na „originální nejoblíbenější německou laskominu“ se doporučuje péct na oplatkách. Pekla jsem jen na papíru, nepřilepilo se to, ani nerozteklo, jen mírně nabylo.