Opičí buchty

188
- reklama -

Suroviny
asi 35 – 40 ks

Těsto:
450 g hladké mouky
100 g másla
50 g cukru
1/2 lžičky soli
1,5 lžíce sušeného droždí
300 ml teplé vody
Na posypání:
3 lžíce cukr krupice nebo krystal
citronová kůra z 1/2 citronu
Na polevu:
3 lžíce moučkového cukru
citronová šťáva z 1/2 citronu
Na potření:
3 lžíce rozpuštěného másla

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme suché suroviny, přidáme rozehřáté máslo a vodu a vypracujeme těsto. Pokud děláme v robotu, stačí nechat 3 minuty propracovávat.

  2. Necháme kynout asi půl hodiny.

  3. Pak odebíráme z mísy lžící (stále jí „namáčíme“ do mouky) kousky a tvoříme malé buchtičky velikosti pingpongového míčku, vkládáme do pekáče vyloženého pečícím papírem a promazáváme rozehřátým máslem, aby se neslepily.

  4. Ideální je si rozehřáté máslo nalít do kompotové misky a buchtičky vždy jednou stranou do másla namáčet a pak je přikládat vždy k nenamočené straně.

  5. Necháme znovu asi 15 minut kynout.

  6. Pak potřeme i povrch máslem a posypeme cukrem promíchaným s citronovou kůrou.

  7. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 15-20 minut do růžova.

  8. Pak vyndáme a ještě horké zalijeme citronovou polevou, která se vsákne. Nejlepší jsou ještě trochu teplé. Pokud zbydou do příštího dne, nahřejte si je přikryté papírem v mikrovnce.

Poznámka od kuchařky

Pokud vám zbyde těsto, je možné ho zamrazit: vykynuté těsto zpracujeme do buchtiček, dáme na tácek aby se nedotýkaly, zamrazíme a pak sesypeme do sáčku a uchováme v mrazáku. Pak vyjmeme, necháme trochu rozmrazit (ne zcela) a pečeme.

Zdroj: Čarujeme.cz – upraveno