
Suroviny
- 200 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 15 g kvasnic
- 40 g cukru krupice
- 50 g másla
- 1 vejce
- 100 ml vlažné vody
- 50 ml mléka
- 1 lžíce rumu
- Poleva:
- 100 g másla
- 110 g třtinového cukru
- 2 lžíce mléka
- 1 rovná lžička skořice
- 70 g oloupaných nasekaných mandlí
Postup přípravy receptu
-
V míse smícháme obě mouky a špetku soli, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme lžičkou cukru a zalijeme vlažným mlékem.
-
Necháme vzejít kvásek, přidáme vejce, rozpuštěné vlažné máslo, zbytek cukru, lžíci rumu a vlažnou vodu, zaděláme vláčné těsto, které necháme 40 minut kynout.
-
V kastrůlku rozpustíme 100 g másla, 110 g třtinového cukru a 2 lžíce mléka, zahříváme dokud se cukr nerozpustí, pak přidáme skořici.
-
Vymažeme si sádlem bábovkou formu.
-
Z vykynutého těsta vyválíme obdélník (tloušťka 1 cm), nakrájíme čtverečky, z kterých tvarujeme kuličky.
-
Kuličky namáčíme ze všech stran do vlažné polevy a rovnáme do formy, každou vrstvu posypeme nasekanými mandlemi.
-
Bábovku necháme na teplém místě 30 minut kynout.
-
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 – 40 minut dozlatova. Špejlí zjistíme, jestli je bábovka upečená. Necháme vychladnout a potom vyklopíme.
Poznámka od kuchařky
Cukr v polevě se mi nechtěl rozpustit, tak jsem přidala 2 lžíce mléka. Formu naplňte tak do 3/4, těsto hodně nabude.
Recept jsem našla na internetu.









