![Opečenky mojí mamky_5ff6c87678599.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/opecenky-moji-mamky_5ff6c87668a24.jpeg)
Suroviny
- zbylé bramborové knedlíky nakrájené na plátky
- 1-2 lžíce sádla (olej bych nepoužila)
- Zelný salát (množství lze znásobit dle potřeby):
- 500 g hlávkového zelí
- 1 mrkev
- 50 ml oleje
- 2 lžíce cukru moučky
- 1 lžíce octa
- sůl dle chuti
Postup přípravy receptu
-
Zelí nastrouháme na tenké nudličky, dáme do misky a zalijeme vřelou vodou. Zatím připravíme zálivku promícháním oleje, octa, cukru a soli. Zeli slijeme a na sítu propláchneme studenou vodou. Přidáme nastrouhanou mrkev, zálivku a promíchané dáme v uzavíratelné nádobě do chladu. Vydrží dlouho, ale nezkoušela jsem víc než 14 dní, jelikož se vždy vše snědlo dřív.
-
Dělám domácí bramborové knedlíky a téměř vždy nějaké zbudou. Z kupovaného těsta v sáčku jsem to nikdy nezkoušela a receptů na knedlíky je tu dost.
Naše mamka nám opekla kolečka z obou stran na sádle a nechala odsát na papírovém ubrousku (dnes jsou papírové utěrky) přebytečný tuk. -
Sourozenci si je potírali domácí marmeládou, ale mně víc dodnes chutnají samotné se zelným salátem ze syrového nebo kysaného zelí a někdy stačí i kyselá okurka.
Poznámka od kuchařky
Když ochutnala moje kamarádka, řekla, ať recept zveřejním. Jsou tu i jednodušší a smazat to jde vždy, třeba někdo nezná a zkusí i tento.