Omládek

345
- reklama -

Suroviny

Voda
droždí
(sladový výtažek) sladovit nebo sladěnka
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Omládek je řidší kvas z vody, mouky, droždí a sladového výtažku (sladěnka nebo sladovit). Je hustší (tužší) než poliš (polish). Doba kynutí je kratší, než u poliše (max. do 1 hodiny, ale spíše jen 35-45 minut).

  2. Díky delšímu prokvašení dosáhneme lepší chuti pečiva a prodloužíme jeho trvanlivost. K vykynutí pečiva je potřeba menší množství droždí, než v klasickém vedení. Suroviny je třeba pořádně, dohladka promíchat (ideální by bylo smíchat nejdříve vodu se sladěnkou a droždím a až pak vmíchat mouku).

  3. Teplota omládku by měla být asi 30°C, proto k jeho výrobě používám příjemně vlažnou vodu. Na jeho výrobu použijeme asi 40% tekutiny z daných surovin (vodu) a kromě droždí a Sladěnky také asi 25% mouky.

  4. Tímto vedením se rozvíjí alkoholové kvašení a dosáhneme tvorby určitého množství kyselin, které je nutné k řádnému zbobtnání mouky.

  5. Sladěnku, sladovit prodávají téměř v každé Zdravé výživě a po otevření je třeba ji uchovávat v chladu. Na 0,5 kg mouky (v těstě) je jí třeba asi kávová lžička.

  6. Sladěnka, sladovit mají v kvasném procesu veliký význam: mají velký vliv i na zbarvení pečiva při pečení; jsou bohaté na enzymy a snadno zkvasitelné cukry, které jsou první potravou kvasinek a urychlují tak jejich množení; je třeba je přidávat přímo do omládku. Při přidání až do těsta bychom tak využili pouze cukry, v nich obsažené, ale už ne enzymy.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Povídání o omládku sem přidávám proto, že ho velice často (spíš pravidelně) používám do světlého pečiva a pokud vám sem nabídnu recept, často se mě na omládek a sladové výtažky někdo ptá.

Omládek mám např.v těchto receptech:

http://www.www.toprecepty.cz/recept/21452-maslove-…

http://www.www.toprecepty.cz/recept/23479-briosky-…

http://www.www.toprecepty.cz/recept/23213-vecky-se…

http://www.www.toprecepty.cz/recept/22973-bacovy-s…

……………a mnoha jiných, např. i v tolik tady pečených slunečnicových trojhráncích 😉

Čerpala jsem ze starší knihy Pekárenská technologie.

Kdo si chce přečíst, jak s omládkem pracují ve velkovýrobě dnes, může v některé z bakalářských prací, přístupných volně na internetu. Např. http://is.muni.cz/th/368080/pedf_b/Bakalarska_prac…