Suroviny
- Robertova hnědá omáčka:
- 2,5 dl základní hnědé omáčky
- 1 dl bílého vína
- 20 g másla
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- cibule
- lžíce kremžské hořčice
- Ředkvičková omáčka:
- 2 svazečky ředkviček
- olej
- 4 lžíce hladké mouky
- vývar z kostí
- cukr, sůl a ocet
- 1 dl kysané smetany
- petrželka
- Řeřichová omáčka:
- hrst posekané řeřichy
- 2 lžíce mouky
- 2 lžíce hořčice
- malá salátová okurka
- cukr a ocet
- pepř a sůl
- trochu mléka
- Sardelková jednoduchá:
- 40 g sádla
- 60 g hladké mouky
- 3 dl mléka
- 50 g sardelek
- Sardelová omáčka se smetanou:
- 2 dkg másla
- 3 dkg mouky
- 2 dkg cibule
- 2 dkg másla
- 2 sardele
- 2 lžíce smetany
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Robertova hnědá omáčka:
Posekanou cibuli podusíme na víně, přidáme rajčatový protlak, základní hnědou omáčku a vaříme 15 minut. Po dobu vaření sbíráme pěnu. Na závěr přidáme hořčici a zjemníme máslem. -
Ředkvičková omáčka:
Očištěné ředkvičky nastrouháme a osmahneme na oleji, hned je zaprášíme moukou, zasmahneme a zalijeme vývarem. Dochutíme cukrem a octem dobře provaříme, na závěr zalijeme smetanou s promíchanou sekanou petrželkou. -
Řeřichová omáčka:
Salátovou okurku nastrouháme najemno, přidáme sekanou řeřichu, hořčici, ochutíme cukrem, solí a pepřem, přidáme mléko a mírně povaříme. Na závěr přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou. Prohřejeme. Podáváme k masu, velikonočním mletým masům, přeléváme jí vejce apod. -
Sardelková jednoduchá:
Ze sádla a mouky připravíme světlou jíšku, sardelky jemně rozsekáme a rozetřeme na kaši, přidáme do jíšky, zředíme mlékem, krátce povaříme do hladké hmoty. Podáváme k vařenému masu s knedlíkem nebo s bramborem. -
Sardelová omáčka se smetanou – podle Marie Janků-Sandtnerové:
Připravíme žlutou jíšku s cibulkou, zředíme jí polévkou, povaříme, načež jí procedíme a zamícháme do ní utřené, prolisované sardelové máslo, sladkou smetanu a malounko soli.









