
Suroviny
- Květáková omáčka:
- 1/2 hlavy květáku
- cibule
- sůl a bílý pepř
- 30 g másla
- 1/2 l vývaru z drůbeže
- 2 dl smetany
- lžíce solamylu
- Mandlová omáčka:
- 100 g mandlí
- 40 g hladké mouky
- 30 g másla
- 200 g karotky
- citr. šťáva
- sůl a cukr podle chuti
- 2 dl vody
- Mandlový rakouský křen:
- 2 polévkové lžíce másla
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 2-3 dl mléka
- 1 polévková lžíce křenu
- 40 g strouhaných loupaných mandlí
- sůl a cukr podle chuti
- worčestrová omáčka
- vývar z masa
- Mistrovská omáčka:
- 2 lžíce sójové omáčky
- špetka cukru
- 2 lžíce vody
- 1 lžíce oleje
- špetka zázvoru
- 1 drobně usekaná cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce dezertního vína
- 1/2 lžičky škrobu
- 1 dl vývaru
- Mozečková omáčka:
- 20 g sádla
- cibule
- 1 vepřový mozeček
- sůl a pepř
- 70 g jíšky ze sádla a mouky
- vývar z kostí
- 1 dl smetany
Postup přípravy receptu
-
Květáková omáčka:
Na másle zpěníme cibuli a přidáme rozebraný květák. Zalijeme vývarem a vaříme doměkka. Menší růžičky vyjmeme, zbytek rozmixujeme nebo propasírujeme přes sítko, dochutíme solí, bílým pepřem, zalijeme smetanou, ve které rozpustíme solamyl. Omáčka se hodí ke smaženým pokrmům. (Podle mne by omáčka ještě chtěla dochutit alespoň pár kapkami citr. šťávy, možná i přikořenit např. muškátem.) -
Mandlová omáčka – podáváme k vařenému a pečenému masu:
Mandle posekáme nadrobno, osmahneme na másle, přidáme najemno postrouhanou karotku, citrónovou šťávu, trochu vody a dusíme doměkka. Směs zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, dochutíme solí a cukrem, povaříme do zhoustnutí. -
Mandlový rakouský křen:
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, kterou zředíme mlékem a za stálého míchání přivedeme k varu, povaříme a dochutíme solí, cukrem worčestrem a mandlemi. Omáčku povaříme a nakonec vmícháme jemně strouhaný křen. Pokud je omáčka hustá, zředíme ji vývarem a dobře promícháme. -
Mistrovská omáčka:
Tuto pikantní omáčku připravíme tak, že smícháme všechny přísady a za stálého míchání je povaříme. -
Mozečková omáčka:
Na sádle zpěníme posekanou cibuli, odblaněný mozeček osolíme, okořeníme a jemně osmahneme. Připravenou jíšku zředíme vývarem z kostí, přidáme k mozečku, společně povaříme i s mozečkem a pečlivě rozmixujeme nebo protlačíme přes sítko. Dochutíme a zjemníme smetanou.
Poznámka od kuchařky
Kdyby se mě někdo chtěl zeptat, proč se ta Mistrovská omáčka jmenuje mistrovská, tak to prosím nevím, ten recept není můj, já jsem recept i s názvem jen převzala jako zajímavý do tohoto souboru receptů. (Ale taky mi to trochu vrtá hlavou.)