Omáčky K, M (květáková, mandlová, mandlový rakouský křen, mistrovská a mozečková)

114
- reklama -

Suroviny

Květáková omáčka:
1/2 hlavy květáku
cibule
sůl a bílý pepř
30 g másla
1/2 l vývaru z drůbeže
2 dl smetany
lžíce solamylu
Mandlová omáčka:
100 g mandlí
40 g hladké mouky
30 g másla
200 g karotky
citr. šťáva
sůl a cukr podle chuti
2 dl vody
Mandlový rakouský křen:
2 polévkové lžíce másla
2 polévkové lžíce hladké mouky
2-3 dl mléka
1 polévková lžíce křenu
40 g strouhaných loupaných mandlí
sůl a cukr podle chuti
worčestrová omáčka
vývar z masa
Mistrovská omáčka:
2 lžíce sójové omáčky
špetka cukru
2 lžíce vody
1 lžíce oleje
špetka zázvoru
1 drobně usekaná cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce dezertního vína
1/2 lžičky škrobu
1 dl vývaru
Mozečková omáčka:
20 g sádla
cibule
1 vepřový mozeček
sůl a pepř
70 g jíšky ze sádla a mouky
vývar z kostí
1 dl smetany

Postup přípravy receptu

  1. Květáková omáčka:
    Na másle zpěníme cibuli a přidáme rozebraný květák. Zalijeme vývarem a vaříme doměkka. Menší růžičky vyjmeme, zbytek rozmixujeme nebo propasírujeme přes sítko, dochutíme solí, bílým pepřem, zalijeme smetanou, ve které rozpustíme solamyl. Omáčka se hodí ke smaženým pokrmům. (Podle mne by omáčka ještě chtěla dochutit alespoň pár kapkami citr. šťávy, možná i přikořenit např. muškátem.)

  2. Mandlová omáčka – podáváme k vařenému a pečenému masu:
    Mandle posekáme nadrobno, osmahneme na másle, přidáme najemno postrouhanou karotku, citrónovou šťávu, trochu vody a dusíme doměkka. Směs zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, dochutíme solí a cukrem, povaříme do zhoustnutí.

  3. Mandlový rakouský křen:
    Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, kterou zředíme mlékem a za stálého míchání přivedeme k varu, povaříme a dochutíme solí, cukrem worčestrem a mandlemi. Omáčku povaříme a nakonec vmícháme jemně strouhaný křen. Pokud je omáčka hustá, zředíme ji vývarem a dobře promícháme.

  4. Mistrovská omáčka:
    Tuto pikantní omáčku připravíme tak, že smícháme všechny přísady a za stálého míchání je povaříme.

  5. Mozečková omáčka:
    Na sádle zpěníme posekanou cibuli, odblaněný mozeček osolíme, okořeníme a jemně osmahneme. Připravenou jíšku zředíme vývarem z kostí, přidáme k mozečku, společně povaříme i s mozečkem a pečlivě rozmixujeme nebo protlačíme přes sítko. Dochutíme a zjemníme smetanou.

Poznámka od kuchařky

Kdyby se mě někdo chtěl zeptat, proč se ta Mistrovská omáčka jmenuje mistrovská, tak to prosím nevím, ten recept není můj, já jsem recept i s názvem jen převzala jako zajímavý do tohoto souboru receptů. (Ale taky mi to trochu vrtá hlavou.)