Omáčky F, H, CH (falešná svíčková, francouzská houbovka, hanácká švestková, hořčicová, chlebová)

56
- reklama -

Suroviny

Falešná svíčková:
1 větší cibule
2 mrkve
1 středně velký celer
2-3 bobkové listy
8 zrnek nového koření
8 zrnek celého pepře
kousek špeku
mléko nebo smetana
rostlinný tuk nebo máslo
2 lžíce polohrubé mouky
citronová šťáva
sůl
Francouzská houbovka:
250 g hub
40 g másla
40 g strouhanky
1 dl smetany
1 cibule
sůl
1/2 l hovězího vývaru
2-3 lístky estragonu
Hanácká švestková „trnečnica“ :
3 lžíce švestkových povidel
hrst sušených švestek
40 g másla
30 g hladké mouky
skořice
sůl
Hořčicová omáčka:
asi 5 lžic hořčice (podle chuti)
kelímek smetany
60 g bešamelu
1 cibule
1 lžíce mleté červené papriky
1 lžíce oleje
sůl
pažitka
Chlebová omáčka:
50 g slaniny
50 g tvrdých chlebových kůrek (nepřipálených)
2 lžíce hladké mouky
2 cibule
2 stroužky česneku
vývar
sůl
pepř
mletý zázvor

Postup přípravy receptu

  1. Falešná svíčková:
    Do kastrolu vložíme tuk nebo máslo, na hrubším struhadle nastrouhanou zeleninu, pokrájenou cibuli a špek. Osolíme, přidáme koření a na mírném ohni dusíme do zlatova. Když zelenina zezlátne, podlijeme dostatečným množstvím vody (asi 2-3 dl) a za občasného promíchání dusíme, až zelenina úplně změkne. Pak vybereme kuličky koření a bobkový list. Zeleninovou směs rozmixujeme, během mixování přiléváme mléko, smetanu nebo šlehačku. Mouku rozmícháme v trošce vody a zamícháme do omáčky. Omáčku za stálého míchání provaříme, dochutíme citr. šťávou a pokud je třeba i cukrem, případně i solí.
    Podáváme s knedlíky a můžeme, pokud zrovna máme, přidat i plátek teplé sekané či kousek hovězího masa z polévky.


    Zobrazit celý recept

  2. Francouzská houbovka:
    Cibuli nakrájenou na plátky podusíme na másle s nakrájenými houbami, do kterých přidáme 2-3 lístky estragonu (můžeme nahradit malým množstvím libečku nebo celerovou natí). Podléváme vývarem. Do měkkých hub vmícháme strouhanku, Francouzi používají bílý chléb i pečivo a strouhanku většinou z pečiva bez kůrky. Nemusí se dlouho vařit. Osolíme, mírně povaříme a zjemníme přidáním smetany. Podle potřeby během vaření přisolíme. Omáčka je vhodná k pečením nebo karbanátkům.

  3. Hanácká švestková „trnečnica“ :
    Ve vodě povařené vypeckované švestky zahustíme světlou máslovou jíškou, přidáme povidla, přisolíme a okořeníme skořicí. Vylepšujeme loupanými mandlemi, ořechy a rozinkami, které musíme dostatečně uvařit. Použití na všechno!

  4. Hořčicová omáčka:
    Na oleji zpěníme jemně posekanou cibuli, zaprášíme paprikou, orestujeme, přidáme bešamel zředěný smetanou, prohřejeme, ochutíme solí a sekanou pažitkou. Po odstavení vmícháme hořčici (plnotučnou, nebo pikantnější dijonsku ap.), promícháme. Používáme na sekaná i vařená masa.
    Bešamel: na zpěněné máslo přisypeme hladkou (nebo i polohrubou) mouku, promícháme a uděláme světlou jíšku. Tu zalijeme po částech mlékem nebo smetanou a rozmícháváme do hladka, nejlépe metličkou.

  5. Chlebová omáčka:
    Na vyškvařené slanině zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme rozkrájené chlebové kůrky, jemně zaprášíme hladkou moukou, osmahneme dozlatova. Pak zalijeme vývarem a povaříme do zhoustnutí. Do hotové omáčky vmícháme česnek utřený se solí a zázvorem. Podáváme k vařeným masům.