![Omáčky F, H, CH (falešná svíčková, francouzská houbovka, hanácká švestková, hořčicová, chlebová)_5ff6aea14d783.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/omacky-f-h-ch-falesna-svickova-francouzska-houbovka-hanacka-svestkova-horcicova-chlebova_5ff6aea13c172.jpeg)
Suroviny
- Falešná svíčková:
- 1 větší cibule
- 2 mrkve
- 1 středně velký celer
- 2-3 bobkové listy
- 8 zrnek nového koření
- 8 zrnek celého pepře
- kousek špeku
- mléko nebo smetana
- rostlinný tuk nebo máslo
- 2 lžíce polohrubé mouky
- citronová šťáva
- sůl
- Francouzská houbovka:
- 250 g hub
- 40 g másla
- 40 g strouhanky
- 1 dl smetany
- 1 cibule
- sůl
- 1/2 l hovězího vývaru
- 2-3 lístky estragonu
- Hanácká švestková „trnečnica“ :
- 3 lžíce švestkových povidel
- hrst sušených švestek
- 40 g másla
- 30 g hladké mouky
- skořice
- sůl
- Hořčicová omáčka:
- asi 5 lžic hořčice (podle chuti)
- kelímek smetany
- 60 g bešamelu
- 1 cibule
- 1 lžíce mleté červené papriky
- 1 lžíce oleje
- sůl
- pažitka
- Chlebová omáčka:
- 50 g slaniny
- 50 g tvrdých chlebových kůrek (nepřipálených)
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- vývar
- sůl
- pepř
- mletý zázvor
Postup přípravy receptu
-
Falešná svíčková:
Do kastrolu vložíme tuk nebo máslo, na hrubším struhadle nastrouhanou zeleninu, pokrájenou cibuli a špek. Osolíme, přidáme koření a na mírném ohni dusíme do zlatova. Když zelenina zezlátne, podlijeme dostatečným množstvím vody (asi 2-3 dl) a za občasného promíchání dusíme, až zelenina úplně změkne. Pak vybereme kuličky koření a bobkový list. Zeleninovou směs rozmixujeme, během mixování přiléváme mléko, smetanu nebo šlehačku. Mouku rozmícháme v trošce vody a zamícháme do omáčky. Omáčku za stálého míchání provaříme, dochutíme citr. šťávou a pokud je třeba i cukrem, případně i solí.
Podáváme s knedlíky a můžeme, pokud zrovna máme, přidat i plátek teplé sekané či kousek hovězího masa z polévky. -
Francouzská houbovka:
Cibuli nakrájenou na plátky podusíme na másle s nakrájenými houbami, do kterých přidáme 2-3 lístky estragonu (můžeme nahradit malým množstvím libečku nebo celerovou natí). Podléváme vývarem. Do měkkých hub vmícháme strouhanku, Francouzi používají bílý chléb i pečivo a strouhanku většinou z pečiva bez kůrky. Nemusí se dlouho vařit. Osolíme, mírně povaříme a zjemníme přidáním smetany. Podle potřeby během vaření přisolíme. Omáčka je vhodná k pečením nebo karbanátkům. -
Hanácká švestková „trnečnica“ :
Ve vodě povařené vypeckované švestky zahustíme světlou máslovou jíškou, přidáme povidla, přisolíme a okořeníme skořicí. Vylepšujeme loupanými mandlemi, ořechy a rozinkami, které musíme dostatečně uvařit. Použití na všechno! -
Hořčicová omáčka:
Na oleji zpěníme jemně posekanou cibuli, zaprášíme paprikou, orestujeme, přidáme bešamel zředěný smetanou, prohřejeme, ochutíme solí a sekanou pažitkou. Po odstavení vmícháme hořčici (plnotučnou, nebo pikantnější dijonsku ap.), promícháme. Používáme na sekaná i vařená masa.
Bešamel: na zpěněné máslo přisypeme hladkou (nebo i polohrubou) mouku, promícháme a uděláme světlou jíšku. Tu zalijeme po částech mlékem nebo smetanou a rozmícháváme do hladka, nejlépe metličkou. -
Chlebová omáčka:
Na vyškvařené slanině zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme rozkrájené chlebové kůrky, jemně zaprášíme hladkou moukou, osmahneme dozlatova. Pak zalijeme vývarem a povaříme do zhoustnutí. Do hotové omáčky vmícháme česnek utřený se solí a zázvorem. Podáváme k vařeným masům.