
Suroviny
- 500 g plochých čerstvých fazolí
- 250 ml vývaru z fazolí
- 750 ml mléka
- 120 g másla
- 4 rovné lžíce hladké mouky
- 1 smetana 36%
- 3 lžíce zakysané smetany
- 1 menší cibule
- bílý pepř
- cukr (dle potřeby)
- sůl
- citronová štáva (dle potřeby)
- Jako jedna z možností jsou dnes k tomu vejce a máslové brambory.
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nakrájíme na drobno.
Fazolky uvaříme v osolené vodě tak cca 8-10 min. do změknutí. Přendáme je do ledové vody, prudce zchladíme a nakrájíme na libovolné tvary. Vývar z fazolky si necháme. -
Na másle krátce osmažíme cibuli (jen do sklovita).
Přidáme mouku a umícháme světlou jíšku, kterou zředíme asi tak polovinou mléka a vývarem. -
Přidáme obě smetany, trochu cukru, opepříme, osolíme (ale opatrně, vývar je už solený) a vaříme za občasného míchání zhruba 15-20 min. a zároveň dolíváme zbytek mléka.
Přidáme pokrájené fazolky a popřípadě dochutíme solí, citronovou štávou a už jen krátce necháme přejít varem.
Poznámka od kuchařky
Já někdy před přidáním fazolek omáčku přeliji přes síto, abych měla jistotu, že tam není nějaká hrudka z mouky.









