Olomoucký voňavý koláč

56
- reklama -

Suroviny

Těsto:
200 g hladké mouky
200 g měkkého tvarohu
250 g nastrouhaných brambor vařených ve slupce
1 vejce
1/2 prášku do pečiva
sůl
Náplň:
150 g cibule
100 g slaniny
2 paprikové klobásy
1 balení olomouckých tvarůžků z Loštic
100 g brynzy nebo sýra z domácího kravského mléka
jarní cibulka
rozpuštěné máslo na potření

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy nastrouháme brambory, zasypeme moukou s práškem do pečiva, přidáme vejce a tvaroh, osolíme a vypracujeme vláčné těsto.


    Zobrazit celý recept

  2. Necháme odpočinout a v mezičase si připravíme náplň.

  3. Cibuli nakrájenou na půlkolečka osmahneme s nakrájenou klobásou a slaninou.

  4. Přidáme nakrájenou jarní cibulku a odstavíme, už nerestujeme.

  5. Těsto rozdělíme na poloviny, jednu polovinu rozválíme a vložíme do pekáčku nebo zapékací formy.

  6. Poklademe restovanou směsí a na kostičky pokrájenými tvarglemi a sýrem nebo brynzou.

  7. Překryjeme druhou vyválenou polovinou těsta.

  8. Okraje přimáčkneme a povrch potřeme rozpuštěným máslem.

  9. Pečeme v troubě předehřáté na 185°C cca 35-45 min .

Poznámka od kuchařky

Recept mě zaujal v časopise Kuchyně.cz a nezklamal. Pikantní náplň se doplňuje s jemným tvarohovo-bramborovým těstem.