Suroviny
- 30 ks velkých zelených vypeckovaných oliv
- 300 g vepřového masa
- 100 g hovězího masa
- 2 vejce
- 1 stroužek česneku
- majoránka
- trochu citronové kůry
- špetka muškátového oříšku
- špetka mletého hřebíčku
- sůl
- na obalení:
- mouka
- strouhanka
- 1-2 vejce
- olej na smažení
Postup přípravy receptu
-
Mleté maso dáme do mísy, přidáme ostatní suroviny a vše dobře promícháme.
-
Olivy si předem na jedné straně podélně nařízneme, naplníme je masovou směsí a opět půlky k sobě přitiskneme. Naplněné olivy pak obalíme v trojobalu-mouka, vejce, strouhanka.
-
Ve fritéze nebo vyšším hrnci rozpálíme olej a olivy v něm postupně dozlatova usmažíme.
Usmažené olivy pak dáme na papírovou utěrku, aby se přebytečný olej vsákl.
Olivy podáváme nejlépe teplé jako snack k vínu nebo pivu, chutnají však i studené.
Poznámka od kuchařky
Smažené olivy pocházejí z oblasti Le Marche ve východní Itálii.
Klasický recept na olivy Ascolana je z vařeného masa vepřového, hovězího, kuřecího, mortadely a zeleniny, vše se pak rozmixuje a dochutí. Je to vcelku pracný recept a tak jsem na náplň použila doma umleté maso jako na karbanátky či sekanou.