
- reklama -
Suroviny
- Kvásek:
- 10 g droždí (čerstvého)
- 2 lžíce vlažné vody
- 1/2 lžičky cukru
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g pohankové mouky
- 150 ml syrovátky z odkapané směsi tvarohu, zakysanky a jogurtu
- 100 ml oleje
- 1 lžička soli
- 1 lžička sušeného česneku
- hrst pokrájených černých oliv
- 1/2 hrnku strouhaného parmazánu
- 2 lžíce rozpuštěného másla
Postup přípravy receptu
-
Necháme vzejít kvásek, přidáme obě mouky, syrovátku, sůl, česnek a olej a vypracujeme vláčné nelepivé těsto.
Na teplém místě a přikryté necháme asi hodinu kynout (zdvojnásobí objem). -
Zapracujeme nadrobno pokrájené olivy a rozdělíme na jednotlivé kousky – mně vyšlo osm dílků. Ty rukou roztlačíme do oválu, posypeme parmazánem, zatočíme do roládek a na plechu s pečícím papírem – a přikryté – necháme opět v teple kynout.
-
Zhruba po půl hodině ostrým nožem nařízneme vršek baget, můžeme potřít máslem a dáme péci asi na 20-25 minut do trouby vyhřáté na 170 st.C.
Upečené horké bagety potřeme rozpuštěným máslem.
Kuchařka: hosta