
Suroviny
1.5 l
- 1,5 litru normálního oleje bez výrazné chuti žádný olivový
- 4 dcl bazalky zelené
- 2 dcl bazalky fialové
- 1 hlavička česneku
- 4 sušené chilli papričky
- Připravujeme 3 oleje a bazalkovou pastu
Postup přípravy receptu
-
Do tří umytých a dobře vysušených zavařovacích sklenic dáme do jedné půlku hlavičky oloupaného česneku a 4 sušené čili papričky. Přidáme 2 dcl zelené bazalky a 1/2 litru oleje a uzavřeme.
-
Do druhé láhve dáme to samé bez čili papriček.
-
Do třetí láhve dáme jen fialovou bazalku a olej.
-
Na teplém místě necháme 5 týdnů macerovat a opět protřepáváme.
Stejný postup jako u octů – do čistých sklenic dáme pár lupínků bazalky, dva stroužky česneku a jednu papričku do toho prvního, do druhého jen česnek a do třetí jen pár lístků fialové bazalky.
To, co jsme vyndali z nakládání, krásně rozmixujeme, přidáme kávovou lžičku provensálského koření a lžíci pořádnou vepřového sádla. Promícháme a uzavřeme do skleničky od dětské přesnídávky. Víc toho nebude.
Poznámka od kuchařky
Tak a opět – oleje jsou z bylinkářů, pasta je moje.
Nedovedete si představit, co to udělá s vaším zeleninovým nebo těstovinovým salátem, těstovinami anebo italskými pokrmy. Ocet v kulajdě anebo koprovce je prostě fajn.