Oleje bazalkové, bazalková pasta

104
- reklama -

Suroviny
1.5 l

1,5 litru normálního oleje bez výrazné chuti žádný olivový
4 dcl bazalky zelené
2 dcl bazalky fialové
1 hlavička česneku
4 sušené chilli papričky
Připravujeme 3 oleje a bazalkovou pastu

Postup přípravy receptu

  1. Do tří umytých a dobře vysušených zavařovacích sklenic dáme do jedné půlku hlavičky oloupaného česneku a 4 sušené čili papričky. Přidáme 2 dcl zelené bazalky a 1/2 litru oleje a uzavřeme.

  2. Do druhé láhve dáme to samé bez čili papriček.

  3. Do třetí láhve dáme jen fialovou bazalku a olej.

  4. Na teplém místě necháme 5 týdnů macerovat a opět protřepáváme.

    Stejný postup jako u octů – do čistých sklenic dáme pár lupínků bazalky, dva stroužky česneku a jednu papričku do toho prvního, do druhého jen česnek a do třetí jen pár lístků fialové bazalky.

    To, co jsme vyndali z nakládání, krásně rozmixujeme, přidáme kávovou lžičku provensálského koření a lžíci pořádnou vepřového sádla. Promícháme a uzavřeme do skleničky od dětské přesnídávky. Víc toho nebude.

Poznámka od kuchařky

Tak a opět – oleje jsou z bylinkářů, pasta je moje.

Nedovedete si představit, co to udělá s vaším zeleninovým nebo těstovinovým salátem, těstovinami anebo italskými pokrmy. Ocet v kulajdě anebo koprovce je prostě fajn.