Suroviny
- Housky:
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 balíček sušeného instantního droždí (asi 2 a 1/2 lžičky)
- 1 lžíce (hnědého) cukru
- 1 lžička soli
- 1 hrnek vlažného sojového nebo jiného rostlinného mléka
- 3 lžíce olivového oleje nebo slunečnicového oleje
- sezamová semínka na posypání
- Burgery:
- 200 g tempehu natural (můžete použít i uzený, marinovaný či smažený, jsou lépe k dostání a odpadne otrava s vařením, ale patrně to trochu ovlivní chuť)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 větší cibule
- 2 větší stroužky česneku
- 1 konzerva čočky (Bonduelle, dobře okapaná) nebo cca 240 gr vařené čočky
- 1 hrnek na hrubo nasekaných opražených vlašských ořechů
- 1/2 hrnku polohrubé mouky (na kterou jsem zapomněla a nijak to nevadilo, můžete dát i strouhanku)
- 1 vrchovatá lžička sušené bazalky
- 1 lžička soli
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
- olej na smažení
- Obloha:
- Kečup
- horčice (příp. nejlepší sojanéza či jiný dressing)
- rajče
- salát nebo špenát
- kyselá okurka
- cibule (na kterou jsem, opět, omg, zapomněla…). Či cokoli jiného co máte rádi
Postup přípravy receptu
-
Housky: v míse smíchejte suché ingredience, promíchejte, poté do nich zapracujte mléko a olej (pozor, nesmí být studené!).
-
Dobře propracujte, ideálně hnětacím hákem v kuchyňském robotu (asi 5 minut) nebo velmi dobře a důkladně rukama. Podle potřeby přidejte trochu mouky, ale nevadí, pokud se těsto trošičku lepí (hlavně aby s ním šlo pracovat).
-
Těsto nechte asi čtvrt hodiny odpočinout pod vlhkou utěrkou, poté rozdělte na 6 bochánků, dejte je na plech s pečícím papírem a trochu splácněte.
-
Nechte asi 20 minut kynout.
-
Troubu předehřejte na 200°C. Vykynuté bochánky potřete trochou oleje rozmíchaného s mlékem a posypte sezamovými semínky. Pečte dozlatova asi 15 minut.
-
Po vytažení z trouby nechte ještě chvíli dojít na plechu, poté přendejte na rošt a před rozkrojením nechte plně vychladnout.
-
Burgery: pokud používáte tempeh natural – rozdělte ho na 4-5 kousků, ve větším hrnci přiveďte k varu vodu s trochou sojové omáčky, tempeh dejte do cedníku a zavěšte těsně nad hladinu vody.
-
Přikryjte poklicí a nechte asi 20 minut vařit/pařit (tempeh to zbaví hořkosti).
-
Nakrájenou cibuli osmahněte na oleji (asi 5 minut), poté přidejte rozmačkaný česnek a smažte další 2 – 3 minuty.
-
Spolu s ostatními ingrediencemi přendejte do mixéru (resp. food processoru), tempeh do něj rozdrobte rukama.
-
Mixujte, dokud nejsou ořechy více méně rozmělněné na malé kousky (ale směs by neměla být úplně kašovitá). Ochutnejte a příp. dále dochuťte.
-
Rukama tvarujte burgery, mě jich vyšlo asi 5, ale dělala jsem spíš tlustší, myslím, že tenčí neuškodí, alespoň budou lépe propečené a vyjdou vám do všech housek.
-
Burgery osmahněte na pánvi na oleji, z každé strany asi 4 minuty (dokud nejsou pěkně opečené). Pokud používáte sýr, můžete ho dát na burgery a ty dále rozpéct v troubě pod grilem (viz foto), příp. v mikrovlnce (v té to jde lépe), aby se sýr roztekl.
-
Hamburgerové housky rozkrojte a z rozkrojené strany opečte. Jednu půlku namažte kečupem, druhou hořčicí.
-
Na spodní půlku položte burger, na něj salát, cibuli, rajče, okurku … Přiklopte vrchní půlkou a podávejte.
Poznámka od kuchařky
Mé další recepty najdete na http://www.veganotic.cz