Suroviny
- 5 kg větších okurek-nakládaček, které se už nehodí na klasické zavaření
- 700 g cibule
- 400 ml octa
- 450 g cukru krupice
- 1 Deko = 100 g (nebo Nako, Lako)
Postup přípravy receptu
-
Okurky, které nám přerostly, ale nejsou již za zenitem, nažloutlé nebo povadlé, omyjeme a na struhadle nastrouháme na plátky (i se slupkou) do čisté velké mísy (hrnce). Přidáme oloupanou a velmi drobně pokrájenou cibuli (nestrouhat!), přidáme přes cedník prosáté Deko, přisypeme cukr a přilijeme ocet.
-
Vše dobře promícháme a zakryjeme utěrkou nebo poklicí. Necháme v chladnu (stačí na zemi na dlažbě) proležet cca 10 hodin a během proležení okurkový salát občas promícháme.
-
Po proležení okurkový salát naplníme do čistých suchých sklenic i s nálevem, který nám vznikl odležením, uzavřeme čistými suchými víčky a uskladníme v temné chladné místnosti.
-
Odebíráme dle chuti a potřeby, prý vydrží do Nového roku, ale to se u nás nikdy nestalo, protože se sní většinou do dvou měsíců. Uchovávám v kamenném sklepě.
-
Do salátu můžeme přimíchat například i na drobné nudličky pokrájenou červenou papriku (cca 5-6 kusů = odebrat na váze okurkek) a tím budeme mít salát pestřejší a s jinou chutí. Zkoušeli jsme i s koprem a též byl výborný.
-
Žádný lák nebo nálev není třeba vařit, vše se dokonale rozpustí, naplněné sklenice (cca centimetr a půl pod víčko) ani nezavařujeme. Pokud nemáme temné chladnější místo, je možné salát udělat z poloviční dávky a uchovat v chladničce. Po celou dobu zůstávají okurky v salátu křupavé.
Poznámka od kuchařky
Kdysi dávno jsem dostal tento recept od známé v práci. Poměr cukru a octa v něm byl větší a salát byl hodně výrazný až ostrý. Po několika dávkách jsme si chuť přizpůsobili té naší, která nám vyhovuje. Stejně tak to můžete udělat i vy a nic tím nezkazíte.