Okurkovo-cibulový salát se zakysankou (trochu jinak)

54
- reklama -

Suroviny
2 porce

1 velká salátová okurka
1/2 větší červené cibule
sůl
čerstvě namletý pepř
2 vrchovaté lžíce husté zakysané smetany
1-2 lžíce posekaného čerstvého kopru
1 lžička cukru nebo jiného sladidla
cca 2 lžíce balsamico octa

Postup přípravy receptu

  1. Pokrájejte na tenké plátky okurku i cibuli a pak to smíchejte zlehka dohromady. Do mísy či nádoby navrstvěte 1/3 okurkovo-cibulové směsi a posolte, pak dejte další 1/3 směsi, osolte a zopakujte totéž s poslední částí. Posléze nádobu překryjte potravinářskou folií a dejte do lednice alespoň na 1-2 hodiny. Ty 2 hodiny jsou na chuť doopravdy lepší, pokud máte tu časovou možnost. Navíc z cibule díky nasolení odejde její typická štiplavá chuť a vůně, kvůli které se jí mnoho lidí vyhýbá. Po vytažení okurkovo-cibulové směsi z lednice rukama vyždímejte z okurky a cibule přebytečnou tekutinu a přendejte do čisté mísy.


    Zobrazit celý recept

  2. Vedle v menší misce smíchejte zakysanou smetanu, kopr a cukr dle své chuti. Opepřete, postupně přidávejte balsamico ocet po lžičkách či menších dávkách, promíchávejte a ochutnávejte, dokud nebudete vy sami spokojení. Zde se doopravdy nedá určit přesná míra cukru, balsamica, kopru či soli, neb to je závislé zejména na vašich chuťových buňkách. Takže se nebojte být trošku kreativní a připravit jídlo doopravdy podle sebe. Buďte sami sebou. Okurkovo-cibulový salát se zakysankou je pro tyto experimenty jako stvořený!

  3. Teď už nezbývá ale nic jiného než smíchat dohromady okurkovo-cibulový salát s dressingem ze zakysanky. Hezky to promíchejte dohromady, aby se jednotlivé kousky zeleniny obalily dressingem. Znovu mísu se sálátem zabalte pod potravinářskou folií a dejte alespoň na půl hodiny odležet do chladu, aby se všechny chutě doopravdy prolnuly navzájem. Před podáváním znovu promíchejte, ochutnejte a případně dosolte a dopepřete.

Poznámka od kuchařky

Máte před sebou delikátní salát, s lehce křupavou strukturou, s jemnou chutí zakysané smetany, nezvykle doplněnou kombinaci o balsamico ocet a kopr. Okurkovo-cibulový salát se zakysankou je verze tradičního salátu v novém kabátu, ke které se já osobně moc ráda vrátím nejen v letní sezoně. Výhodou je, že se dá připravit dopředu a pokud očekáváte hosty, tak už ho pak hotový a odležený naservírujete. Žádná extra dřina či nutnost odbíhat od hostů za povinnostmi v kuchyni. Salát se dá jíst samostatně anebo jako osvěžující příloha k hlavnímu jídlu. Třeba k pečeným bramborám.

Více fotek, receptů i inspirací u naleznete u mne na webu www.korenizivota.com

http://www.korenizivota.com/?p=1280&preview=true