Okurková omáčka s vařeným vepřovým masem

736
- reklama -

Suroviny
5 porcí

Na maso:
500 g vepřové kýty
1 l vody
1, 5 lžičky soli
2 kuličky nového koření
6 kuliček pepře
50 g cibule
Na omáčku:
40 g oleje např. řepkového
60 g hladké mouky
500 ml vývaru z masa
300 ml mléka
120 ml sladké 12% sladké smetany
140 g steril. okurek bez nálevu
10 g oleje na orestování okurek
1 lžíce cukru krupice – dle potřeby
1 lžíce octa – dle potřeby
sůl dle potřeby
25 g másla

Postup přípravy receptu

  1. Do vařící vody se solí, kořením a cibulí vložíme vepřovou kýtu a pozvolna ji uvaříme do měkka. Trochu zchladlé maso nakrájíme na porce a zalijeme troškou vývaru, aby neokoralo. Zbývající vývar scedíme a odložíme na omáčku.


    Zobrazit celý recept

  2. Okurky buď nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle, nebo je nakrájíme na drobné kostičky. Na horkém oleji je za stálého míchání orestujeme, přidáme pár lžic vody a krátce podusíme. Pokud jsou okurky moc kyselé, už teď můžeme přidat malinko cukru.

  3. Z oleje a hladké mouky připravíme světlou jíšku. Za stálého prošlehávání metličkou zalijeme prochladlým vývarem, mlékem a omáčku přivedeme k varu. Velmi pozvolna necháme provářet 20-30 minut, často mícháme. Před koncem varu přidáme ještě smetanu. Hustotu omáčky případně v průběhu přípravy upravíme přidáním vývaru nebo mléka. Taktéž dosolíme, ale až po ochutnání, vývar je už slaný. Do omáčky vmícháme okurky, ještě dochutíme cukrem a převařeným octem. Nakonec zjemníme máslem.

  4. Vhodnou přílohou je houskový knedlík.