Okaté koláče i v DIA variantě

53
- reklama -

Suroviny
35 koláčků

225 g tuku Omega
175 g hladké mouky
175 g polohrubé mouky
1 vejce + 1 žloutek
3-4 lžíce studeného mléka
2 lžíce krupicového cukru
30 g droždí
špetka soli
Tvarohová nádivka:
180 g tvarohu
1 vejce
1 vrchovatá lžíce moučkového cukru (DIA náhrada – 1 lžíce sladidla CUKREN )
1,5 lžíce mléka
1 lžíce vanilkového pudinku
2 kapky rumového aroma
Povidlová nádivka:
2 lžíce povidel (DIA náhrada – dia povidla nebo dia marmeláda)
2 lžíce mletých piškotů
Na ozdobu:
mandle
moučkový cukr (DIA náhrada – sladidlo Irbis sweet)

Postup přípravy receptu

  1. Povidla smícháme s piškoty a dáme stranou.

  2. Pudinkový prášek smícháme s mlékem, rozšleháme. Vajíčko smícháme s rumovým aroma a tvarohem, přidáme cukr a zapracujeme rozmíchaný pudink. Necháme odležet.

  3. Obě mouky smícháme, prosejeme na vál a přidáme cukr a špetku soli a promícháme. Na mouku rozdrobíme droždí, přilejeme mléko s rozšlehaným vajíčkem a žloutkem.

  4. Nakonec nastrouháme tuk na hrubém struhadle a vypracujeme hladké těsto. Část těsta si necháme na vále a zbytek dáme do lednice, aby nám těsto nekynulo.

  5. Z těsta bereme malé kousky a tvoříme kuličky, které klademe na plech vyložený papírem. Pomocí malé skleničky (používám štamprličku), těsto zploštíme, aby okraje byly vyšší.

  6. Naplníme tvarohem, ozdobíme povidly a mandlí a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Takto postupně zpracujeme celé těsto.

  7. Pečeme na 180°C asi 10 – 15 minut – podle trouby. Celá dávka koláčů má 474 g sacharidů.