Okaté fazole se špenátem a dýní

43
- reklama -

Suroviny

1 hrnek uvařených fazolí černé oko
bobkový list (nebo bylinky proti nadýmání)
100 g listového špenátu
hrst pokrájené dýně hokkaidó
sůl
pepř
zázvor
římský kmín
chilli (prášek)
Volitelně:
hrst kukuřice
kokosové mléko

Postup přípravy receptu

  1. Fazole si den předem propláchneme a namočíme. Druhý den je uvaříme v čisté vodě s bobkovým listem doměkka. Nesolíme.


    Zobrazit celý recept

  2. Listový špenát a kousky dýně necháme podusit s troškou vody, až než dýně změkne (hokkaidó měkne rychle). Osolíme, opepříme a ochutíme čerstvým nebo sušeným zázvorem, římským kmínem a chilli.

  3. Základ by mě být dostatečně pikantní, protože fazole nejsou samy o sobě příliš výrazné. Podáváme s rýží.

Poznámka od kuchařky

Díky špenátu a dýni není jídlo vůbec suché. Pokud máte rádi „kašovitější“ konzistenci, můžete přidat trochu kokosového mléka. Také je možné přidat sterilovanou nebo mraženou kukuřici.

Fazole černé oko pocházejí z jižní Afriky, kde se dodnes ve velkém rozsahu pěstují. Odtud se na začátku 18. století dostaly s černými otroky do Ameriky. V současné době je jejich hlavním dodavatelem Kalifornie. Svůj název dostaly podle charakteristické černé skvrny na krémově bílém podkladu. Má jemnou máslovou chuť.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.