
Suroviny
- 1 hrnek uvařených fazolí černé oko
- bobkový list (nebo bylinky proti nadýmání)
- 100 g listového špenátu
- hrst pokrájené dýně hokkaidó
- sůl
- pepř
- zázvor
- římský kmín
- chilli (prášek)
- Volitelně:
- hrst kukuřice
- kokosové mléko
Postup přípravy receptu
-
Fazole si den předem propláchneme a namočíme. Druhý den je uvaříme v čisté vodě s bobkovým listem doměkka. Nesolíme.
-
Listový špenát a kousky dýně necháme podusit s troškou vody, až než dýně změkne (hokkaidó měkne rychle). Osolíme, opepříme a ochutíme čerstvým nebo sušeným zázvorem, římským kmínem a chilli.
-
Základ by mě být dostatečně pikantní, protože fazole nejsou samy o sobě příliš výrazné. Podáváme s rýží.
Poznámka od kuchařky
Díky špenátu a dýni není jídlo vůbec suché. Pokud máte rádi „kašovitější“ konzistenci, můžete přidat trochu kokosového mléka. Také je možné přidat sterilovanou nebo mraženou kukuřici.
Fazole černé oko pocházejí z jižní Afriky, kde se dodnes ve velkém rozsahu pěstují. Odtud se na začátku 18. století dostaly s černými otroky do Ameriky. V současné době je jejich hlavním dodavatelem Kalifornie. Svůj název dostaly podle charakteristické černé skvrny na krémově bílém podkladu. Má jemnou máslovou chuť.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.