Suroviny
- 100 g vody
- špetka cukru
- 2 lžíce oleje
- 200 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 10-14 g droždí
- Náplň:
- olivy
- bazalka
- sušená rajčata v oleji
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na těsto umícháme a asi 30 minut necháme odpočinout.
-
Propracujeme, vyválíme na tenký obdélník, do středu rozprostřeme náplň a přes ni přeložíme nejprve jednu prázdnou stranu těsta a k ní pak přehneme i tu druhou (jako obálku). Celé naplněné těsto ještě lehce znovu rozválíme, ale tak, aby náplň zůstala zakrytá vevnitř.
-
Rádýlkem nebo krájecí lopatkou pak nakrájíme asi 1 cm široké tyčky, chytneme je na obou koncích a dobře zkroutíme – takto upravené uložíme na plech s pečícím papírem.
-
Než se vyhřeje trouba, tyčky nakynou. Kdo má rád slanější, potře je před pečením lehce vodou a posype hrubou solí.
-
Upečeme ve vyhřáté troubě 200°C/10-15 min, pak zeslabíme a dopečeme 160°C/asi 15 min.
Poznámka od kuchařky
Tyčky jsou křupavé, vevnitř přesto stále trochu vláčné.
Při mlsání se střídavě vynořují lehoulince nakyslá chuť rajčete,
slanější olivy nebo přímo i samotného krystalku soli z povrchu tyčinky
a celé to provází vůně bazalky.
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/