
Suroviny
4 porce
- 300 g jáhel
- 250 g měkkého tvarohu
- 4 bílky
- hnědý cukr popřípadě i trochu vanilkového
- 1 hruška
- zelené jablko
- 2 plátky ananasu
- banán
Postup přípravy receptu
-
Jáhly spaříme na sítku 2-3x vařící vodou (přelívám je vodou z konvice a mezi každým „přelitím“ je ještě krátce propláchnu studenu vodou z kohoutku), dáme do hrnce, zalijeme vodou v poměru 1:2 (jáhly:voda) s trochou soli.
-
Vaříme na mírném ohni, dokud se voda nevyvaří a pak necháme ještě alespoň 20 minut dojít.
-
Zapékací mísu si vymažeme trochou másla, nakrájíme si ovoce na kostky, smícháme tvaroh s cukrem a přimícháme do jáhel.
-
Z bílků ušleháme tuhý sníh, malou část si dáme stranou a zbytek opatrně vmícháme do připravených jáhel.
-
Část jáhel pak dáme na dno zapékací mísy, poklademe bohatou vrstvou ovoce a zakryjeme druhou částí jáhel. „Potřeme“ tenkou vrstvou zbylého sněhu (po upečení vytvoří jemnou krustu).
-
Pečeme v předehřáté troubě (cca 180°C) přibližně půl hodiny.
-
Podáváme s trochou čerstvého tvarohu a kakaa.
Poznámka od kuchařky
Chuťově podobné rýžovému nákypu, ale mnohem lehčí. Kombinace toho ovoce dodává jemnou exotickou chuť a díky banánu není třeba použít tolik cukru.
(upravila jsem svůj původně vložený recept, protože takto je mnohem lepší)









