Suroviny
1 váleček sekané
- 500 g mletého vepřového masa
- 250-500 g očištěné zeleniny
- 1 svazek jarních cibulek
- 3 stroužky česneku, ale klidně dejte i víc
- lžička sušeného tymiánu
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- 1 vejce
- 2 vrchovaté lžíce ovesných vloček (jemně pomletých)
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Maso dejte do mísy, přidejte nastrouhanou mrkev a jemně nastrouhanou kapustu, nakrájenou cibuli a drcený česnek. Já s oblibou používám sekací nástavec na tyčový mixér a všechnu zeleninu včetně cibule a česneku v něm nasekám, což mi ušetří spoustu času. Jenom si musíte dát pozor, ať to neumelete na kaši.
-
Do mísy přidejte vejce, vločky, hořčici, sůl a koření. Vše propracujte ideálně rukama. Nemá smysl se do toho pouštět vařečkou, prostě to vše pěkně promačkejte, aby se všechny chuti spojily.
-
Z hmoty vytvarujte hladkou šišku, kterou pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů necelou hodinu. Během pečení můžete lehce podlít vodou.
-
K této sekané jsem zvolila poněkud nezvyklou přílohu a to krémovou kapustu. Není na ní nic složitého. Mladou kapustu nakrájejte na tenké proužky a lehce orestujte na oleji. Kapusta vám nesmí zhnědnout, naopak krásně změní barvu na jasně zelenou.
-
Restovanou kapustu podlijte smetanou a nechte projít mírným varem. Na závěr do omáčky přimíchejte lžíci až dvě strouhaného parmezánu, dosolte a dopepřete. Kapusta nesmí být měkká, ale stále zůstat jakoby na skus.