
Suroviny
5 porcí
- 1 velká cibule
- 1/2 hlávkového zelí
- 30 g rajčatového protlaku nebo 1-2 na jemno nasekaná rajčátka
- 1 šálek cukru (více i méně, záleží jak moc chcete polévku sladkokyselou)
- 2 vejce
- 1 kedlubna (náhražka bambusu)
- chilli
- čerstvá paprika
- mrkev
- bujón nebo kuřecí vývar
- kuřecí maso (může i nemusí)
- ocet nebo citronová šťáva
- olej
- pepř
- sojová omáčka
- bramborový škrob jemný
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nakrájíme a osmahneme, můžeme při smažení přidat trochu cukru, aby došlo k lehké karamelizaci. Mrkev nastrouhanou nahrubo či na plátky přihodíme spolu s nasekanou paprikou, masem, kořením, naplátkovanou kedlubnou a rajčatovým základem do hrnce a po pár minutkách zalijeme vývarem nebo vodou (a přidáme bujon).
-
Přilijeme bramborový škrob, který si předtím rozmícháme ve větší sklenici spolu se studenou vodou. Mícháme, jinak nám škrob žmolkuje. Čím víc chcete polévku hustou a „slizkou“, tím víc dejte škrobu.
-
Na závěr rozklepneme do polévky dvě vejce, povaříme a po odstavení z vařiče přidáme dle chuti ocet nebo citronovou šťávu, sojovou omáčku a sůl.
-
Někdo má raději slanější, někdo sladko-kyselejší, jak už je zkrátka zvyklý ze svého oblíbeného asijského bistra. Proto hodně ochutnávejte, stačí trošku přestřelit a už to nebude „ono“.
Poznámka od kuchařky
Recept jsem odvodila z toho, že jsem vehementně zkoumala fotku polévky v mém oblíbeném asijském bistru. Dělám ji už několik let a mnoho přátel po mně chtělo recept, proto s ním přicházím i sem. Způsob přípravy je pro mnoho lokalit specifický, proto se může rozcházet s tím, jaký standard podávají ve vašem městě. Pište inovace či konkretizace dalších úprav, máte-li zájem. 🙂