
- reklama -
Suroviny
- 320 g vody
- lžička cukru
- 2 lžíce oleje
- lžička chlebového koření (kmínu)
- 2,5 lžičky soli
- 100 g rozkvašeného hustého žitného kvásku
- 100 g žitné chlebvé mouky
- 170 g hladké mouky
- 300 g hladké špaldové mouky
- 15 g droždí
Postup přípravy receptu
-
Ve vodě rozmícháme cukr a droždí, vmícháme pár lžic z odvážené hladké mouky a asi 20 minut necháme vzejít kvásek.
Přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které pak necháme (v míse pod utěrkou) asi hodinu kynout. -
Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme a uválíme bochník, který necháme nakynout buď na plechu s pečící fólií nebo (dobře omoučené) v ošatce.
-
Po vykynutí upečeme ve vyhřáté troubě (200-220°C/45-50min).
Poznámka od kuchařky
Chleba má pravidelné póry a hodně tmavou střídu, na chuti je výrazně poznat i použitá špaldová mouka.
Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz
Kuchařka: cathleen