Obyčejný hlávkový salát s obyčejnou zálivkou od babičky

209
- reklama -

Suroviny
4 porce

2 hlávky salátu
6 lžic moučkového cukru
5 lžic obyčejného kvasného octa
1 lžička soli
1 špetka černého pepře
400 ml ledové vody

Postup přípravy receptu

  1. Do půllitru nasypeme moučkový cukr, zalijeme octem a rozmícháme vidličkou, aby se cukr rozpustil.


    Zobrazit celý recept

  2. Přidáme lžičku soli, špetku černého pepře a zalijeme dobře vychlazenou vodou. Promícháme a necháme stát na chladném místě asi půl hodiny.

  3. U hlávek salátu odstraníme spodní košťál (raději nepoužíváme nůž, ale ruku – salát by mohl zhořknout. Rozebereme ho na jednotlivé listy a vnitřní růžičky necháme vcelku (ty jsou pro dětské strávníky). Listy salátu dobře omyjeme a zalijeme studenou zálivkou. Konzumujeme nejlépe rukou tak, že každým listem nabíráme zálivku.

Poznámka od kuchařky

Salát zná asi každý, kdo se v kuchyni nějakou dobu pohybuje. Ovšem když jsem chtěla někam přifařit fotku, nebylo kam. Tak ho vkládám, třeba někdo tuhle jednoduchou formu ocení.

…co se týká zálivky, bývalá tchýně, pocházející z Vysočiny mi říkala, že vodu s octem a cukrem si u nich chlapi nosili na pití při práci na poli. Proto k salátu doma přidávala smetanu ke šlehání, aby to měla sofistikovanější. Ale já upřednostňuji tuhle prostou verzi, je to vzpomínka na babičku (ona šla předtím na záhon, já bohužel dolů k Vietnamcům..)