
Suroviny
4 porce
- 1 kg hovězí kližky
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíci oleje
- cibule nakrájenou stejnou hromádku, jako masa
- 1-2 lžíce maďarské sladké papriky
- 1 lžičku (nebo dle chuti) pálivé papriky
- 1 lžičku drceného kmínu
- 1 lžičku soli
- pepř čerstvě mletý dle chuti
- 600 ml hovězího vývaru
- 5 stroužků česneku
- 1 lžíci majoránky
- čerstvá cibule k podávání
Postup přípravy receptu
-
Očištěné, omyté a osušené maso nakrájíme na kostky 3-4 cm velké, cibuli nasekáme nahrubo. V hluboké pánvi rozpustíme sádlo, přidáme olej – spojení více druhů tuku dodá lepší chuť. Na tuku osmažíme dohněda cibuli, nejprve nemícháme moc často, ale když začne tmavnout, dáváme pozor, aby se nepřipálila, (byla by hořká).
-
Zapneme troubu na 170° C (spodek/vrch) a rošt dáme do spodní části. K osmažené cibuli přilijeme trošku vývaru (nebo vody) a promícháme, aby na dně nebylo nic přichyceného a cibule změkla. Když se tekutina odpaří a zbude tuk, vložíme maso a orestujeme ze všech stran, aby se zatáhlo. Přidáme kmín, sůl, pepř, papriku (v tuku udělá barvu), promícháme a podlijeme vývarem. Vše přendáme do nádoby, určené do trouby a přiklopené dusíme/pečeme cca 90 minut.
-
Zkusíme, jestli je maso měkké a podle potřeby ještě necháme dusit. Když je hotové dle našich představ, přidáme prolisovaný česnek, promnutou majoránku a necháme odkryté provařit, aby guláš nezkysl.
Podle tohoto receptu dělám guláš hodně let, má krásnou barvu a není potřeba ničím zahustit. -
Nejraději ho máme s čerstvým chlebem, posypaný čerstvou cibulí a dle chuti i nasekanou papričkou (tu babička nedávala). Hodí se k němu i těstoviny, nebo knedlíky.
Poznámka od kuchařky
Babička byla z řeznické rodiny a uměla dobře vařit. O guláši říkala – dej stejnou hromádku cibule jako masa, udělej ji na sádle s olejem hezky hnědou, nedělej malé množství, raději víc než míň, papriku vždy do tuku a dej mu čas – hezky pomalu a hlavně žádnou mouku a na papiňák zapomeň.