Suroviny
- 1 listové těsto (400 g)
- jablka
- rozinky naložené v rumu
- Na obalení:
- cukr moučka
- cukr krupice
- skořicový cukr
- Vejce na potření
Postup přípravy receptu
-
Listové těsto rozdělíme na 2 díly, každý vyválíme, posypeme jablky pokrájenými na plátky nebo kostičky(nestrouhat!), přidáme rozinky namočené v rumu. Necukrovat! Zabalíme klasicky závin a trochu ho rukama pomačkáme, aby držel pohromadě. Pak ho nakrájíme.
-
Vždy uřízneme kousek a z obou řezných stran ho obtiskneme do cukrů promíchaných se skořicí. Nejlépe to jde, když si ke krájenému závinu přiložíme papír s cukry.
-
Pak závin pokládáme na plech vyložený pečícím papírem tak, aby mezi jednotlivými kousky byla mezera.
-
Vršky kousků potřeme vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě na 220 °C asi 10 min, pak zmírníme a dopékáme dorůžova. Cukr se smísí s jablečnou šťávou a zkaramelizuje.
Poznámka od kuchařky
Je to sice piplačka, ale výsledek stojí za to. Jablka, která vám při obalování vypadnou, můžete nandat zpátky do závinu až bude stát na plechu. Pokud něco vypadne během pečení, tak dokud je to horké, můžete ty kousky nahnat zpátky.