![Obrácený švestkový koláč s krémem_5ffb898485b3b.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/obraceny-svestkovy-kolac-s-kremem_5ffb898476d55.jpeg)
Suroviny
- 1 kg švestek (vypeckovaných)
- cukr krystal
- vanilkový cukr
- máslo
- Těsto:
- 5 vajec
- 25 dkg cukru krupice
- 25 dkg polohrubé mouky
- 7,5 lžic oleje
- 7,5 lžic vody (teplé)
- 1/2 prášku do pečiva
- Krém:
- 1 litr mléka
- 3 vanilkové pudinky
- 1/2 kostky másla
- 1 vanilkový cukr
- trochu rumu
- cukr (podle chuti)
Postup přípravy receptu
-
Plech vyložíme pečícím papírem, hodně pomažeme máslem a vysypeme cukrem. Švestky rozpůlíme, nakrájíme na měsíčky a hustě poklademe na pocukrovaný papír, podle kyselosti švestek ještě posypeme cukrem.
-
Žloutky ušleháme s cukrem do pěny, pak přikapáváme olej a teplou vodu. Přidáme mouku, smíchanou s práškem do pečiva a opatrně vmícháme ušlehaný sníh z bílků.
-
Těsto rozetřeme na švestky a dáme do předehřáté trouby. Pečeme na 180°C asi 30 minut. Po upečení necháme chvíli vychladnout a obrátíme na druhý plech, aby byly švestky nahoře a opatrně sundáme pečící papír. Můžeme ještě posypat vanilkou.
-
Z mléka, pudinkových prášků, vanilky a rumu uvaříme hustý pudink a do horkého zašleháme máslo. Necháme trochu vychladnout a rozetřeme na koláč.
Poznámka od kuchařky
Koláč je moc dobrý i bez krému, třeba s kopečkem šehačky, takhle pečené švestky mají báječnou chuť.