Suroviny
6 porcí
- 1000 g rajčat
- 4 lžíce olivového oleje nebo bazalkového oleje
- 500 g cibule
- 12 sušených a v oleji naložených rajčat
- 1 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce krupicového cukru
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- lžíce lístečků čerstvého tymiánu nebo 2 lžíce sušeného tymiánu( lze i oregáno, bazalku, provensálské.. dle chuti )
- hrst para ořechů
- hrst kešu oříšků
- 400 g chlazeného lístového těsta
- 2 lžíce parmazánu hoblinek
Postup přípravy receptu
-
Omytá rajčata příčně rozkrojíme, máme-li větší, klidně i na tři díly.
-
Řeznou plochou je dáme na plech s pečícím papírem, potřeme olejem, osolíme, opepříme a zasněžíme moučkovým cukrem.
-
Pečeme v troubě cca 30 minut při 160 st. (horkovzduch).
-
Mezitím, kdy se pečou rajčata, připravíme cibuli: do pánve dáme cca 2 lžíce oleje a na půlkolečka nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme a 5 minut podusíme.
-
Poté přidáme lžíci cukru a necháme cibuli za občasného míchání zkaramelizovat.
-
Koláčovou formu vytřeme zbytkem oleje, posypeme lžící cukru a poklademe pečenými i sušenými rajčaty, přidáme tymián (nebo jiné oblíbené bylinky), nasekané ořechy a cibuli.
-
Listové těsto rozválíme do velikosti a tvaru koláčové formy, přiklopíme na zeleninu, propícháme po celé ploše vidličkou.
-
Vložíme do trouby a při teplotě 180 st. pečeme 20-30 min.
-
Pak koláč překlopíme a posypeme hoblinkami parmazánu nebo sýrem Gran Moravia.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Chvilka v kuchyni, mírně upraveno.
Kombinace zkaramelizované cibule, rajčat a bylinek je opravdu úžasná, přesně taková, jak deklaruje autorka p. Ivana Králová z Velešína, které tímto děkuji za skvělý recept.
Nejlepší je horký, ale ani pochadnu není marný.. dobrou chuť.