Obrácený koláč s rajčaty a karamelizovanou cibulí

79
- reklama -

Suroviny
6 porcí

1000 g rajčat
4 lžíce olivového oleje nebo bazalkového oleje
500 g cibule
12 sušených a v oleji naložených rajčat
1 lžíce moučkového cukru
2 lžíce krupicového cukru
sůl
čerstvě mletý pepř
lžíce lístečků čerstvého tymiánu nebo 2 lžíce sušeného tymiánu( lze i oregáno, bazalku, provensálské.. dle chuti )
hrst para ořechů
hrst kešu oříšků
400 g chlazeného lístového těsta
2 lžíce parmazánu hoblinek

Postup přípravy receptu

  1. Omytá rajčata příčně rozkrojíme, máme-li větší, klidně i na tři díly.


    Zobrazit celý recept

  2. Řeznou plochou je dáme na plech s pečícím papírem, potřeme olejem, osolíme, opepříme a zasněžíme moučkovým cukrem.

  3. Pečeme v troubě cca 30 minut při 160 st. (horkovzduch).

  4. Mezitím, kdy se pečou rajčata, připravíme cibuli: do pánve dáme cca 2 lžíce oleje a na půlkolečka nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme a 5 minut podusíme.

  5. Poté přidáme lžíci cukru a necháme cibuli za občasného míchání zkaramelizovat.

  6. Koláčovou formu vytřeme zbytkem oleje, posypeme lžící cukru a poklademe pečenými i sušenými rajčaty, přidáme tymián (nebo jiné oblíbené bylinky), nasekané ořechy a cibuli.

  7. Listové těsto rozválíme do velikosti a tvaru koláčové formy, přiklopíme na zeleninu, propícháme po celé ploše vidličkou.

  8. Vložíme do trouby a při teplotě 180 st. pečeme 20-30 min.

  9. Pak koláč překlopíme a posypeme hoblinkami parmazánu nebo sýrem Gran Moravia.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: Chvilka v kuchyni, mírně upraveno.

Kombinace zkaramelizované cibule, rajčat a bylinek je opravdu úžasná, přesně taková, jak deklaruje autorka p. Ivana Králová z Velešína, které tímto děkuji za skvělý recept.

Nejlepší je horký, ale ani pochadnu není marný.. dobrou chuť.