
Suroviny
- 4 jablka
- 40 g bezmléčného tuku
- 50 g cukru
- ½ lžičky skořice
- 300 g univerzální bezlepkové mouky (použila jsem Doves Farm samokypřicí)
- 100 g hladké čirokové mouky
- 1 prášek do pečiva
- 100 g cukru
- šťáva a kůra z ½ citronu
- 3 lžíce oleje
- cca 400 ml vody
- volitelně ½ lžičky xanthanu nebo guaru
- volitelně 1 lžíce vlákniny (psyllia, bambusové, bramborové, inulinu…)
Postup přípravy receptu
-
Jablka oloupeme a nakrájíme na měsíčky. V nepřilnavém hrnci rozpustíme máslo, přisypeme cukru a necháme rozpustit. Přimícháme skořici, přidáme jablka a za občasného zamíchání dusíme asi 5-10 minut (podle křupavosti a šťavnatosti jablek).
-
Obě mouky promícháme s práškem do pečiva, cukrem, citronovou kůrou a případně xanthanem a vlákninou. Přilijeme olej, vodu a citronovou šťávu a krátce prošleháme, abychom získali hladké, ne příliš husté těsto.
-
Hlubší plech vyložíme pečicím papírem. Rozložíme na něj podušená jablka i se šťávou, kterou si pustila během dušení. Na jablka rozetřeme připravené těsto. Pečeme při 160 °C asi 30 minut. Po upečení necháme asi 5 minut vychladnout na plechu a poté vyklopíme tak, aby se spodní vrstva s jablky dostala nahoru. Opatrně sejmeme pečicí papír a necháme vychladnout na mřížce.
Poznámka od kuchařky
Díky tomu, že se koláč peče „obráceně“, jsou jablka krásně měkká a šťavnatá. Místo jablek je možné použít i další pevnější ovoce, například hrušky nebo švestky.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz.