
Suroviny
plech 33 x 24 cm
- Na těsto:
- 4 vejce
- 200 g hladké mouky
- kypřicí prášek do pečiva
- 200 g moučkového cukru
- 100 ml vody
- 100 ml oleje
- 2 lžíce kakaa
- vanilkový cukr
- lžíce rumu
- špetka soli do bílkového sněhu
- Na jablečnou vrstvu:
- 1000 g jablek
- 100 g krupicového cukru
- 2 lžíce mleté skořice
- Na krém:
- 1,5 sáčku vanilkového pudinku (Zlatého klasu)
- 400 ml vody
- 100 g krupicového cukru
- dřeň z vanilkového lusku
- 250 g másla
- čokoládovou polevu
Postup přípravy receptu
-
Jablka zbavíme slupek a vykrojíme jadřince.
-
Nakrájíme na plátky nebo půlplátky (podle velikosti jablek), asi 5 mm silné.
-
Plech vyložíme papírem na pečení a zlehka přetřeme máslem.
-
Jablka naskládáme těsně vedle sebe na papír. Posypeme cukrem a skořicí. Cukrem nešetříme, klidně můžete přidat i víc. Během pečení krásně zkaramelizuje.
-
Uděláme těsto: žloutky vyšleháme s oběma cukry do pěny. Přidáme vodu a olej a opět šleháme.
-
Pak přisypeme prosátou mouku s kypřicím práškem a opět krátce prošleháme.
-
V jiné misce ušleháme s trošičkou soli bílky na pevný sníh. Ten pak stěrkou nebo vařečkou zlehka vmícháme do těsta.
-
Polovinu těsta přemístíme pomocí stěrky na jablka.
-
Do druhé poloviny těsta přidáme kakao a rum. Promícháme a opět s pomocí stěrky navrstvíme na světlé těsto.
-
Dáme péci do trouby předehřáté na 180°C a pečeme cca 20-25 minut. Na mřížce necháme při pokojové teplotě vychladnout.
-
A připravíme krém: 200 ml vody uvedeme do varu a ve zbývajícím množství vody rozmícháme Zlatý klas nebo pudink.
-
Do vroucí vody nalejeme rozmíchaný pudink a krátce provaříme. Necháme částečně vychladnout a vmícháme cukr. Prošleháme.
-
Máslo utřeme v robotu nebo šlehačem do pěny a přidáme dřeň z vanilkového lusku. Spolu s chladným pudinkem vyšleháme hladký krém.
-
Na upečený koláč položíme pečicí papír, odpovídající velikosti koláče. Na ten přiklopíme tác a plech obratně na tento překlopíme. Stáhneme pečicí papír, pod kterým jsou ta jablka.
-
Necháme zcela vychladnout a pak natřeme krémem. Dozdobíme čokoládovou polevou a necháme ztuhnout v chladné místnosti nebo v lednici. Krájíme úhledně, ne jak já :-(, uvaříme dobrou kávičku a pak už jen dlabáme 🙂
Poznámka od kuchařky
Recept jsem si našla na internetu (Pro ženy cz. Babiččiny recepty ), malinko upravila.
Vím, že receptů na obrácený jablkový koláč je tu dost. Ale každý je jiný. Buď, co se týká surovin do těsta nebo v krému. Tak jsem si dovolila přidat další. Pokud to bude kóór vadit :-))), nechám jej smazat.