
Suroviny
- 3 hrušky
- 1 lžička rozpuštěného másla
- 60 ml sirupu (nejlépe javorového)
- 180 g hladké mouky
- 1 a půl lžičky jedlé sody nebo prášku do pečiva
- 1/4 lžička muškátového květu
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 60 g třtinového cukru (nebo cukru krupice)
- 1 prošlehané vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 60 ml vlažného mléka
- 60 ml rostlinného oleje
Postup přípravy receptu
-
Z každé omyté hrušky nakrájíme v nejširší části kolečka, silná cca 1 cm a dáme je na dno formiček na muffiny, které jsme vymazali máslem.
-
Pokapame javorovým sirupem a dáme na 10 minut do předehřáté trouby, aby kolečka změkla. Zbytek hrušek bez jádřinců nastrouháme do mísy a přidáme mouku se sodou, koření, cukr a smícháme.
-
Přidáme vejce, mléko, extrakt z vanilky a olej. Vše dobře promícháme a nalijeme do formiček. Pečeme na 170 stupňů cca 15 minut. Zkoušíme špejlí.
Poznámka od kuchařky
Tuto laskominu vymyslely v roce 1898 sestry Tatinovy, které provozovaly Hotel Tatin v Lamotte-Beuvron ve Francii. Recept vznikl díky roztržitosti Stéphanie, jedné ze sester, která zaměnila pořadí vrstev při výrobě koláče. Tarte Tatin má mnoho variací, lze jej vyrobit z křehkého nebo listového těsta, s jablky, hruškami, meruňkami nebo fíky.
I VE VAŘENÍ CHYBY NĚKDY SVĚDČÍ…
Jinak je recept popsán podle časopisu Albert. Přidala jsem tam brusinky, dál podle každého.









