
Suroviny
- 1 menší květák
- 500-600 g brambor
- 300 ml smetany ke šlehání
- 1 rovná lžička sušeného česneku
- 1/2 lžičky mleté papriky
- sůl
- pepř
- bylinky
- Trojobal:
- hladká mouka
- vejce
- strouhanka
- máslo na vytření
Postup přípravy receptu
-
Brambory oškrábeme a nakrájíme na cca 1 cm plátky. Květák rozebereme na růžičky. Rozšleháme vejce se špetkou soli. Pekáček vytřeme máslem a uložíme brambory. Posypeme je solí a pepřem, případně bylinkami.
-
Květák obalíme v mouce, vejcích a strouhance. Hned ukládáme na brambory. Smetanu rozmícháme s česnekem a taky lehce osolíme. Odebereme cca 50 ml smetany a zbytkem polijeme vše v pekáčku.
-
Pekáček přikryjeme a vložíme do studené trouby, aby se smetana pomalu zahřívala a nesrazila. Troubu zapneme na 200 st. a pečeme cca 45-50 minut. Zelenina by měla už být měkká.
-
Poté pekáček odkryjeme, troubu zesílíme na 220 st. a pečeme dozlatova. Asi pět minut před koncem potřeme květák zbylou smetanou smíchanou s paprikou a dopečeme.
Poznámka od kuchařky
Květák je zvenku křupavý a vevnitř krásně měkký. Brambory jsou nasáklé smetanou.