Novoroční králík

131
- reklama -

Suroviny

králík
máslo
slanina
citron
sůl
kmín
několik kuliček nového koření
1 cibule
houby
sojová omáčka
worcestr

Postup přípravy receptu

  1. Králíka den předem naporcujeme, prošpikujeme, lehce pokapeme citronovou šťávou, pak všechny porce potřeme horkým přepuštěným máslem a necháme ho v chladu do druhého dne odležet.

  2. Druhý den ho osolíme, pokmínujeme a prudce na másle a zbytku rozškvařené slaniny a nového koření orestujeme. Snažte se ho orestovat hodně do zlatohněda, ale nepřipálit.

  3. Pak k němu přidáme drobně pokrájenou cibuli, chvíli opékáme, poté přidáme houby nebo žampiony, podlijeme vodou a zastříkneme sojovou omáčkou a worchestrem.

  4. Dusíme nejprve přikrytého, až je maso poloměkké, pak ho vložíme dopéci do trouby.

  5. Když je maso zcela měkké, vyjmeme ho a do výpeku dáme máslo s hladkou moukou, zpracovanou do kuličky. Nebo zahustíme troškou maizeny či instantní jíškou, ale opravdu jen lehce. Jako příloha může být rýže, brambory v jakékoliv úpravě, bramborová kaše, knedlíky houskové, bramborové, i těstovinová rýže.

Poznámka od kuchařky

Nevím, zda králík má také nějaký symbol jako drůbež na Nový rok, ale pokud ne, vytvořila jsem si vlastní. Všem, kdo si ho připravíte, v jakékoliv úpravě, přeji, aby se vám podařilo dobře a bez úhony prokličkovat po celý rok všemi životními nástrahami. :-))