
Suroviny
- králík
- máslo
- slanina
- citron
- sůl
- kmín
- několik kuliček nového koření
- 1 cibule
- houby
- sojová omáčka
- worcestr
Postup přípravy receptu
-
Králíka den předem naporcujeme, prošpikujeme, lehce pokapeme citronovou šťávou, pak všechny porce potřeme horkým přepuštěným máslem a necháme ho v chladu do druhého dne odležet.
-
Druhý den ho osolíme, pokmínujeme a prudce na másle a zbytku rozškvařené slaniny a nového koření orestujeme. Snažte se ho orestovat hodně do zlatohněda, ale nepřipálit.
-
Pak k němu přidáme drobně pokrájenou cibuli, chvíli opékáme, poté přidáme houby nebo žampiony, podlijeme vodou a zastříkneme sojovou omáčkou a worchestrem.
-
Dusíme nejprve přikrytého, až je maso poloměkké, pak ho vložíme dopéci do trouby.
-
Když je maso zcela měkké, vyjmeme ho a do výpeku dáme máslo s hladkou moukou, zpracovanou do kuličky. Nebo zahustíme troškou maizeny či instantní jíškou, ale opravdu jen lehce. Jako příloha může být rýže, brambory v jakékoliv úpravě, bramborová kaše, knedlíky houskové, bramborové, i těstovinová rýže.
Poznámka od kuchařky
Nevím, zda králík má také nějaký symbol jako drůbež na Nový rok, ale pokud ne, vytvořila jsem si vlastní. Všem, kdo si ho připravíte, v jakékoliv úpravě, přeji, aby se vám podařilo dobře a bez úhony prokličkovat po celý rok všemi životními nástrahami. :-))