
Suroviny
- 4 plátky vepřové kýty (já měla kotletky)
- sůl
- mletý pepř
- olej
- 1 menší lžička mleté papriky
- 1 menší cibule
- 3 žampióny čerstvé nebo trochu sterilovaných
- sterilované lečo – asi 2 dl
- cca 1,5 lžíce hladké mouky
- cca 1/2 dl smetany (sladké)
- možno zalít vývarem nebo přidat kousek masoxu (komu nevadí)
Postup přípravy receptu
-
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a zprudka orestujeme z obou stran na rozpáleném oleji. Vyjmeme a ve výpeku zpěníme na hrubší plátky nakrájenou cibuli, přidáme mouku a chvíli smažíme za stálého míchání jako jíšku, ale cibule nám nesmí zhnědnout. Zaprášíme paprikou, rychle zamícháme, necháme jen zpěnit a ihned zalijeme vodou nebo vývarem.
-
Za stálého míchání necháme zavařit, vložíme zpět maso a lečo, nakrájené podušené žampióny a dusíme pod pokličkou, až je maso měkké. Nakonec přidáme sladkou smetanu. Já připravuji na hlubší pánvičce, je to rychlovka.
-
Dá se použít i libovější bůček, nebo plecko. To by se dělalo jiným postupem. Dusí se delší dobu, nejlépe v troubě a zahustí se moukou až před dokončením, když je maso už skoro měkké. Podáváme s rýží, chutná i s těstovinami, nebo dáme vařené brambory.
Poznámka od kuchařky
Je to další recept z Receptur teplých pokrmů, klasika v jídelnách a meníčkových restauracích.
Další mé recepty najdete tady: http://www.merylas.estranky.cz/









