Novohradský vepřový plátek

334
- reklama -

Suroviny

4 plátky vepřové kýty (já měla kotletky)
sůl
mletý pepř
olej
1 menší lžička mleté papriky
1 menší cibule
3 žampióny čerstvé nebo trochu sterilovaných
sterilované lečo – asi 2 dl
cca 1,5 lžíce hladké mouky
cca 1/2 dl smetany (sladké)
možno zalít vývarem nebo přidat kousek masoxu (komu nevadí)

Postup přípravy receptu

  1. Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a zprudka orestujeme z obou stran na rozpáleném oleji. Vyjmeme a ve výpeku zpěníme na hrubší plátky nakrájenou cibuli, přidáme mouku a chvíli smažíme za stálého míchání jako jíšku, ale cibule nám nesmí zhnědnout. Zaprášíme paprikou, rychle zamícháme, necháme jen zpěnit a ihned zalijeme vodou nebo vývarem.

  2. Za stálého míchání necháme zavařit, vložíme zpět maso a lečo, nakrájené podušené žampióny a dusíme pod pokličkou, až je maso měkké. Nakonec přidáme sladkou smetanu. Já připravuji na hlubší pánvičce, je to rychlovka.

  3. Dá se použít i libovější bůček, nebo plecko. To by se dělalo jiným postupem. Dusí se delší dobu, nejlépe v troubě a zahustí se moukou až před dokončením, když je maso už skoro měkké. Podáváme s rýží, chutná i s těstovinami, nebo dáme vařené brambory.

Poznámka od kuchařky

Je to další recept z Receptur teplých pokrmů, klasika v jídelnách a meníčkových restauracích.

Další mé recepty najdete tady: http://www.merylas.estranky.cz/