Suroviny
8 porcí
- 40 dkg drcených škeblí srdcovek v plechovce (plechovkách jsou už uvařené, ty stačí jen prohřát)
- 10 dkg pancetty
- 1 šálek jemně pokrájené cibule
- 1 šálek drobně nakrájeného řapíkatého celeru
- 2 šálky brambor (na kostky tak 1 cm)
- 1 šálek drobně nakrájené mrkve
- 3/4 šálku másla
- 3/4 šálku hladké mouky
- 1 litr smetany
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 1,5 lžičky soli
- mletý černý pepř na dochucení
Postup přípravy receptu
-
V hrnci osmahněte slaninu, na ní zpěňte cibuli. Pak osmahněte zeleninu. Na ni nalijte vodu z plechovek s mušlemi. Pokud vaříte z rybího masa, zalijte tím rybím vývarem. Přidejte vodu aby vše pokryla a vařte na mírném ohni do měkka.
-
Mezitím rozpusťte máslo přidejte mouku a udělejte světlou jíšku.
-
Přidejte smetanu a za stálého míchání povařte do zhoustnutí (pro znalce – prostě uvařte bešamel). Přidejte do prvního hrnce, prohřejte ale nevařte.
-
Vmíchejte škeble (nebo rybí maso) těsně před podáváním ale už nevařte, škeble by ztvrdly. Dochuťte octem, solí a pepřem.
Poznámka od kuchařky
Vynikající tradiční krémová polévka, v americku velice oblíbená. podávaná s krutony. S baketkou nebo prostě s bílým pečivem mi stačí k večeři.
Tady jsou psány mušle, ale dá se použít vlastně jakékoli rybí maso, i losos, sám dělám takhle Vánoční rybí polévku. Protože nemáme rádi chuť z vyvařené kůže použiju vše co jsem odkrájel pro nás, kdož nenávidíme kapří kosti, stáhnu kůži a pak vše uvařím. Oberu maso z kostí, vývar přecedím a ten použiju jako základ polévky.
Fotka je z public domain,z vikipedie, takže autorská práva neruší, nejsou. Bohužel byly smazány administrací, protože nejsou autorské a to odporuje podmínkám. No, nevím ale hádat se nebudu.