Nové brambory, zapečené v okořeněné zakysané smetaně

72
- reklama -

Suroviny

1 kg nových brambor
350 ml zakysané smetany (smetanového jogurtu)
1-2 PL másla
2 cm strouhaného zázvoru (nebo 4 stroužky prolisovaného česneku )
40 g jemně strouhaného sýra parmazánu
sůl
čerstvý mletý pepř
špetka muškátového květu
petrželka (pažitka) na ozdobu
+ můžeme přidat do ještě 1 ČL oblíbeného koření:
gyros
houbové koření apod.

Postup přípravy receptu

  1. Brambory důkladně omyjeme kartáčkem a nakrájíme na plátky. Zapékací misku vymažeme máslem a vyložíme ji plátky brambor.

  2. Prolisovaný česnek, nebo nastrouhaný zázvor, sůl, muškátový květ a mletý pepř se solí (nebo ještě i jiné koření) zamícháme do zakysané smetany.

  3. Touto směsí brambory zalijeme a pečeme cca 35 minut ve vyhřáté troubě dorůžova. Krátce před dopečením posypeme jemně nastrouhaným sýrem nebo parmazánem a dopečeme. Petrželku nasekáme nadrobno a upečené brambory ozdobíme.

Poznámka od kuchařky

Brambory při pečení krásně voní a jsou moc dobré a křehké, koření si každý dá podle své fantazie.