
- reklama -
Suroviny
- 1 kg nových brambor
- 350 ml zakysané smetany (smetanového jogurtu)
- 1-2 PL másla
- 2 cm strouhaného zázvoru (nebo 4 stroužky prolisovaného česneku )
- 40 g jemně strouhaného sýra parmazánu
- sůl
- čerstvý mletý pepř
- špetka muškátového květu
- petrželka (pažitka) na ozdobu
- + můžeme přidat do ještě 1 ČL oblíbeného koření:
- gyros
- houbové koření apod.
Postup přípravy receptu
-
Brambory důkladně omyjeme kartáčkem a nakrájíme na plátky. Zapékací misku vymažeme máslem a vyložíme ji plátky brambor.
-
Prolisovaný česnek, nebo nastrouhaný zázvor, sůl, muškátový květ a mletý pepř se solí (nebo ještě i jiné koření) zamícháme do zakysané smetany.
-
Touto směsí brambory zalijeme a pečeme cca 35 minut ve vyhřáté troubě dorůžova. Krátce před dopečením posypeme jemně nastrouhaným sýrem nebo parmazánem a dopečeme. Petrželku nasekáme nadrobno a upečené brambory ozdobíme.
Poznámka od kuchařky
Brambory při pečení krásně voní a jsou moc dobré a křehké, koření si každý dá podle své fantazie.
Kuchařka: varilamyskakasicku