Noky(špecle)knedlíčky-bramborovo dýňové

166
- reklama -

Suroviny
1 kilogram hotového těsta

400 g uvařených brambor(4větší ks,zbyly mi z předešlého dne)
300 g očištěné dýně Hokkaido(500g se slupkou a dužinou)
150 g polohrubé mouky/200ml hrnek
150 g dětské krupičky/200ml hrnek
2 vejce
2 lžíce čerstvých nasekaných bylinek
petrželka
kerblík
1 lžička soli do těsta+sůl do vody

Postup přípravy receptu

  1. Do hlubšího hrnce dáme vařit vodu na noky.

  2. Dýni pečlivě umyjeme. Odstraníme slupku a dužinu se semínky, které nevyhodíme, ale uchováme na později na vyvaření do zeleninové polévky.

  3. Dýni a brambory nastrouháme na jemném slzičkovém struhadle. Přidáme vejce, bylinky, osolíme a promícháme. Přisypeme mouku a krupičku a propracujeme těsto trochu jemnější konzistence, než jak jsme zvyklí u bramborových knedlíků.

  4. Vařící vodu osolíme, stáhneme plamen a vkládáme mezi navlhčenými dlaněmi vytvořené malé knedlíčky o velikosti pinpongového míčku. Můžeme také navlhčenou lžičkou vykrajovat větší noky.

  5. Vaříme mírným varem přibližně 5 minut. Až noky/knedlíčky vyplavou na hladinu, necháme vařit ještě 5 minut. Poté je děrovanou naběračkou vybereme do cedníku a necháme okapat.

  6. Část těsta také můžeme do vroucí vody protlačit přes haluškovač a po vynoření na hladinu nočky/špecle necháme ještě 3 minuty provařit.

  7. Malé knedlíčky a noky dáváme do hrnce nanejvýš po 10 kusech, aby se stačily uvařit. Podáváme jako přílohu k dušenému masu se šťávou, k pečenému se zelím a podobně. Hodí se i jako samostatný pokrm s osmaženou slaninou a cibulkou.

Poznámka od kuchařky

Hotové noky jsou mírně“oslizlé“:-) ale chutné a hezky barevné.

Noky které nespotřebujeme můžeme zamrazit.

Dostala jsem hodně dýní Hokkaido, tak vymýšlím různé“hovadinky“jak ji upotřebit. Možná by šla po nastrouhání zamrazit, ale nemám místo v mrazáku.