
Suroviny
4 porce
- Na noky:
- 400 g brambor
- 1 vejce
- 250 g polohrubé mouky
- 2 lžíce másla
- sůl
- Na zelí:
- 600 g hlávkového červeného zelí
- 1 cibule
- 1 jablko
- 100 ml jablečného moštu nebo šťávy
- 200 ml zeleninového bujónu nebo vývaru
- 3 hřebíčky ( né 1OO!!! koření mám na mysli )
- 1 celou skořici ( svitek )
- 2 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- 200 g žampionů
- hrst vlašských ořechů ( vel. rukou č. 6, nebo si odvažte 30 g )
- 1-3 lžíce krupicového cukru
- 1-3 lžíce jablečného octa ( může být i vinný bílý )
- sůl dle potřeby
- 4 lžíce oleje
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme těsto: brambory řádně vydrbeme kartáčkem pod vodou a dáme vařit i se slupkou doměkka. Vodu osolíme.
-
Zatímco se nám brambory vaří a poté budou chladnout, uděláme si zelí. Kafe taky můžeme.
-
Zelí zbavíme košťálů a vrchních listů a nakrájíme na jemné nudličky. Cibuli nakrájíme najemno. Jablko, zbavené slupky a jadřince, nastrouháme nahrubo na slzičkovém struhadle. Do hrnce, ve kterém budeme zelí dusit, dáme 2 lžíce oleje a na něm orestujerme cibulku. Až nám zesklovatí, přidáme všechno koření. Až se nám toto rozvoní, přidáme zelí, jablko, mošt a vývar. Toho jen půlku, druhou přidáme dle potřeby v průběhu dušení (toho zelí) Osolíme, ocukrujeme, ooctujeme.., toto vše děláme s citem a podle svých zvyklostí a chuti. Do hotového a námi vymazleného zelí přihodíme nahrubo sekané ořechy.
-
Očištěné žampiony orestujeme v pánvi na zbývajícím oleji. Já jsem přidala ždibec másla. Trošku osolíme. Restujeme cca 5 minut.
-
A jdeme na ty ňoky: částečně vychladlé brambory zbavíme slupky a najemno nastrouháme nebo prolisujeme. Přidáme mouku, vajíčko, lžičku soli a rozpuštěné, zchladlé máslo. Vypracujeme na vále, posypaném moukou, pružné těsto.
-
Umyjeme si zapatlané končetiny a postavíme vodu na vaření ňoků. Vodou nebudeme šetřit a taky ji osolíme. Jdeme tvořit nočky, kočky :-).
-
Z těsta si uděláme váleček, který pak krájíme na stejně velké dílky. Snažíme se tvarovat noky. Já se snažila moc, to mi věřte, ale nokům se to teda moc nepodobá 🙁 Vidličkou do nich vytlačíme vroubky). Vhodíme je pak do vroucí vody. Jakmile vyplavou, aby se podívaly, zda máme vypitou tu kávu, ihned je vylovíme děrovanou lžící. Dáme do sítka okapat a můžeme zlehka omastit přepuštěným máslem.
-
Tak, teď to všechno zkompletujeme dohromady, nezapomeňte na ty žampiony v pánvi.. ty tam patří taky. Kdo chce, může v talíři doladit čerstvě mletým pepřem. Dobrou chuť.
-
P.S. masojedci mají smůlu.. nebo ne.. takový flákanec krkovice na grilu by k tomu šel nááramně dobře :-))))
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Vaříme krok za krokem.. mírně upraveno