Noky s brokolicí a praženou strouhankou

46
- reklama -

Suroviny
3 porce

300 g brokolice
150 g strouhanky z rohlíků
2 lžíce olivového oleje
80 g másla
1 lžičku sladké papriky
špetku chilli
sůl
Noky:
300 g brambor
130 -150 g hladké mouky
1 vejce
sůl
solamyl na podsypání těsta

Postup přípravy receptu

  1. Nejlepší jsou noky z předešlého dne, ale snadno je uvaříme i čerstvé, z teplých nebo studených brambor a vůbec nemusí vypadat jako koupené.
    Nejprve uvaříme v osolené vodě oloupané, nakrájené a brambory doměkka a slijeme vodu.
    Ještě horké dobře rozšťoucháme v hrnci, vyndáme na vál nebo podložku a necháme mírně zchladnout.
    Přidáme mouku, sůl, vejce, podle potřeby 1 lžičku solamylu a vypracujeme hladké těsto.
    Z těsta vyválíme na podložce, poprášené solamylem, válečky silné cca 1,5 cm a z nich nakrájíme noky.
    Noky ihned vhodíme do vroucí osolené vody a promícháme, aby se nepřilepily ke dnu.


    Zobrazit celý recept

  2. Když vyplavou, povaříme je podle velikosti 1-2 minuty, zkusíme jeden, jestli jsou uvařené a vybereme z vody.
    Brokolici rozebereme na malé růžičky, propláchneme pod tekoucí vodou a ve vroucí osolené vodě 3 minuty povaříme.
    Scedíme a dáme ihned do studené vody zchladit, aby si zachovala barvu.

  3. Zatím na pánvi rozpálíme olej, přidáme polovinu másla a strouhanku.
    Za stálého míchání ji opečeme dozlatova.
    Poprášíme paprikou, chilli, přidáme noky i scezenou okapanou brokolici.a opatrně promícháme.

Poznámka od kuchařky

Noky se strouhankou můžeme připravit i sladké- místo brokolice a papriky přidáme do strouhanky trochu cukru.