Noky po římsku s „omáčkou“ z rajčat (Gnocchi alla romana di polenta)

82
- reklama -

Suroviny

Omáčka:
500 g zralých rajčat
80 g cibule
1 stroužek česneku
1 menší červená paprika
5 lžic olivového oleje
2 lžíce nasekané čerstvé petržele
1 lžíce nasekaných čerstvých bylinek ( oregáno, šalvěj, rozmarýn )
100 ml masového vývaru
30 g slané ricotty
sůl
Noky:
150 g polenty
1 lžička soli
500 ml vody
Bylinkové máslo:
100 g másla
1 stroužek česneku
2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (petržel, oregáno, rozmarýn)
Ještě:
máslo na vymazání zapékací mísy
40 g parmazánu

Postup přípravy receptu

  1. Omáčka:
    Na spodní straně rajčat si nožem uděláme kříž a ponoříme je na několik vteřin do vařící vody. Rajčata si oloupeme, rozřízneme na půl, vyřízneme stopku a vydlabeme semínka. Dužinu si nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme na drobno, česnek na plátky, papriku na kostičky. Na oleji si společně s česnekem zesklovatíme cibuli. Přidáme nasekanou petržel, bylinky, papriku a rajčata. Zalijeme vývarem, přikryjeme pokličkou a necháme provařit 20 minut na mírném ohni. Těsně před podáváním přimícháme ricotu a přisolíme, je- li to nutné. Omáčku a noky podáváme zvlášť.


    Zobrazit celý recept

  2. Noky:
    Polentu si připravíme podle návodu na obalu s množstvím polenty a vody uvedeným v surovinách. Uvařenou polentu vyklopíme na pečící papír, druhým přiklopíme a válečkem vyválíme na placku o tloušťce cca 1 cm. Vykrájíme placičky, které naskládáme do zapékací mísy nebo menšího pekáčku vymazané máslem. Posypeme parmazánem, polijeme bylinkovým máslem a dáme do vyhřáté trouby na 220°C na funkci grill po dobu 12 minut.

  3. Bylinkové máslo:
    V kastrůlku si rozpustíme máslo, česnek si propasírujeme lisem na česnek a lehce orestujeme. Přidáme nasekané bylinky, promícháme a stáhneme z ohně. Máslem rovnoměrně polijeme polentu

Poznámka od kuchařky

*Lze podávat jako samostatné jídlo, předkrm, nebo i s plátkem masa opečeného na grilu.

*Tyto noky jak už název napovídá jsou typické pro Řím a okolí.

*Recept je z knihy „El gran libro de la cocina italiana“ od autorů „Carlo Bernasconi a Christian Teubner“.

*Polenta je kukuřičná mouka (krupice) http://clanky.vareni.cz/polenta-tradicni-italske-j…