
Suroviny
podle velikosti sklenice
- jitrocel kopinatý (ten s dlouhými listy) trhá se od května do září
- tmavý cukr nebo med
- sklenice se šroubovacím uzávěrem
Postup přípravy receptu
-
Listy jitrocele omyjeme a natrháme na malé kousky.
-
Do čisté a vroucí vodou vypařené šroubovací sklenice natlačíme cca 1cm vrstvu natrhaných lístků jitrocele, zasypeme cukrem nebo zalijeme medem a opět natlačíme lístky jitrocele.
-
Opakujeme, dokud není sklenice plná, poslední vrstva je cukr nebo med.
-
Sklenici uzavřeme a necháme 10 dní stát na teplém místě (ne na přímém slunci).
-
Po deseti dnech sirup slijeme, listy vymačkáme a vyhodíme.
-
Skladujeme v lednici. Z 1l sklenice dostanete cca 400 ml sirupu.
Poznámka od kuchařky
Jitrocelový sirup je přírodní prostředek proti kašli a nachlazení, posiluje horní cesty dýchací, rozpouští a uvolňuje hleny, usnadňuje odkašlávání, ulevuje při zánětech průdušek a mandlí, při katarech a astmatu. Užívá se 1 lžíce 3x denně (ne před spaním).