Suroviny
4 porce
- 1 kg nových brambor
- 750 ml mléka
- 200 ml smetany 33%
- 2 vrchovaté lžíce másla
- hladká mouka podle potřeby
- kopr čerstvý, i dvě lžíce sterilovaného, podle toho, kolik kdo má rád
- 1 hlávka salátu nebo ledového salátu
- něco cukru a octa (to podle chuti – každý rád jinak, někdo více, někdo méně kyselou)
Postup přípravy receptu
-
Jak tak brouzdám po netu, narazím na recept na koprovku. To není moc zajímavé, ale diskuse k tomu mne zaujala a tak jsem se připojil s kritikou kvality prodávaných brambor. A jak to tak chodí, odpověděla mi paní Blahová a tak s jejím souhlasem uvádím. Vše bude rychlé.
-
Z uvedených surovin, každá kuchařka ví jak, uvařit koprovku a na větší kousky nakrájené nové brambory. A teď ten netradiční fígl.
Vyper a osuš salát. Natrhej ho na přiměřené kousky, vlož do talíře, přidej brambory, přelij horkou omáčkou. Případně ozdob uvařeným vejcem a hurá do toho.
Poznámka od kuchařky
Jako bonus od té samé babičky – Kyška dříve na pole, dnes do lednice a na zahradu nebo ke grilu:
Vezmi litr plnotučného mléka z mlékomatu, převař a nechej zkysnout, nebo kup mléko kyselé. Nastrouhej okurku, trochu osol, rozmíchej do toho kyselého mléka a nechej vychladit. V případě velkého hladu zakroj kus dobrého chleba a letní svačina je na světě. Na doporučení autora uvádím, že je možné použít ředěný neochucený jogurt.
Ještě jsem nevařil, je to nové, tak kdo mě předběhne, může foto vložit.