Suroviny
Zhruba 10
- 250 g tvarohu
- 1 malá sklenice jahodového kompotu ( mandarinky, broskve) – zhruba 3 dl
- 1 vanilkový cukr
- trochu cukru dle potřeby
- 150 ml smetany na šlehání
- 22 g sypké želatiny
- piškoty nebo piškotová roláda
- lžička oleje na vymazání formy
Postup přípravy receptu
-
Šťávu z kompotu slijeme a doplníme do 2 dl vodou. Vmícháme želatinu a necháme ji cca 15 minut nabobtnat. Pak za stálého míchání zahříváme až do rozpuštění želatiny. Zahřejeme ale maximálně na 50 – 55°C. Při vyšší teplotě, nebo dokonce varu by pak želatina ztratila želírovací schopnost.
-
Pak umixujeme nebo prošleháme tvaroh, cukr dle potřeby, vanilkový cukr, trochu prochladlou šťávu s rozpuštěnou želatinou, ovoce. Nakonec už zlehka vmícháme ušlehanou šlehačku.
-
Ovoce nemusíme mixovat, můžeme ho přidat i celé, větší kusy nakrájíme drobněji.
-
Formu vymažememe lehce olejem, dáme vrstvu tvarohové hmoty, piškoty nebo roládu, zase hmotu a pokračujeme.
-
Necháme v chladničce pořádně ztuhnout, nejraději do dalšího dne a vyklopíme.
Můžeme použít i silikonové nebo plastové jednoporcové formičky.