
Suroviny
- Na horní ovocnou vrstvu :
- 1 jahodový kompot
- 3 dl mandarinky, broskve apod
- 10 g sypké želatiny
- Dále:
- 500 g tvarohu ve vaničce
- 4 dl mléka
- 15 – 20 g želatiny
- 1/2 kostky = 125 g tuku Rama Créme Bonjour másla nebo Hery, Perly v kostce apod.
- 2 vanilkové cukry
- cukr podle potřeby
- trochu rumu nebo aroma – možno použít místo rumového aroma citronové
- piškoty
- jahodová marmeláda
Postup přípravy receptu
-
Z jahodového kompotu slijeme šťávu a doplníme vodou do 250 ml, pokud je třeba dosladíme, přidáme a rozšleháme 10 g želatiny a necháme ji nabobtnat.
-
Pak buď ve vodní lázni nebo opatrně přímo na plotýnce za stálého míchání pozvolna zahříváme, až se želatina rozpustí, odstavíme. Teplota při tom nesmí přesáhnout 60°C. Necháme prochladnout a pak přidáme jahody.
-
V polovině mléka rozšleháme metličkou 15-20 g želatiny (dělám většinou z 18 g, záleží,jak kdo chce mít moučník tuhý), necháme ji nabobtnat, a pak buď ve vodní lázni nebo přímo opatrně a pozvolna na plotýnce rozpustíme, stále mícháme. Pak odstavíme a necháme prochladnout. Teplota při rozpouštění želatiny nesmí přesáhnout 60°C, stačí kolem 50°C.
-
Tuk jen velmi mírně rozpustíme. Pak vše rozmixujeme, nebo vyšleháme tj. tvaroh, rozpuštěný tuk, mléko, mléko s želatinou, vanilkové cukry, cukr dle potřeby a rum.
-
Umělohmotnou formu vhodnou na nepečené moučníky velmi jemně vymastíme olejem, nalijeme trochu šťávy z kompotu s želatinou, necháme zatuhnout, pak zbytek i s ovocem a zase dáme do chladničky zatuhnout. Můžeme dát rovnou všechno, ale ovoce nám klesne a po vyklopení bude nahoře.
-
Pak dáme tvarohovou hmotu a do ní už skoro nahoře vložíme v jedné vrstvě piškoty slepené marmeládou, můžeme použít i řezy piškotové jahodové rolády. Pokud je směs ještě moc řídká, tak piškoty se tam neudrží a vyplavou nahoru. Pokud je forma úplně plná, tak olejem potřeme i víko.
-
Dáme pořádně ztuhnout a vyklopíme. Kdo nemá formu, může dělat v jakékoliv nádobě vyložené fólií,ale zvolí třeba opačný postup, první tvarohovou hmotu a pak ovocnou.









