
Suroviny
8 porcí
- 1,5 kg červeného (bílého…) rybízu – hodně zralý
- voda
- 200-300 g cukru krupice – dle chuti
- 3 ks vanilkového pudinku
- cca 300 g dětských piškotů (nebo cukrářských)
- Dohotovení:
- šlehačka
- zakysaná smetana
- červený rybíz
Postup přípravy receptu
-
Červený rybíz na cedníku propláchneme, není nutné ho obírat z větviček, takže ho okapaný můžeme přesypat rovnou do hrnce s cca 200 mililitry vody. Pod poklicí krátce povaříme (5-8 minut stačí) a pak přes cedník propasírujeme šťávu do jiného hrnce, doplníme jí vodou na 1,5 litru tekutiny, ze které odebereme trochu na zamíchání vanilkových pudinků. Šťávu osladíme dle chuti, přivedeme k varu, zalijeme rozmíchanými pudinky a za stálého míchání provaříme dle návodu na obalu pudinků.
-
Misky, dortovou formu nebo větší mísu vytřeme olejem, aby se vychladlý pudinkový dezert dal dobře vyklápět. Střídavě plníme nádobu vrstvou piškotů a vrstvou pudinku až do jeho spotřebování.
-
Rybízový pudink necháme zchladnout a dáme proležet do chladna přes noc.
Před podáváním dozdobíme dle chuti šlehačkou, kopečkem zakysané smetany, čerstvým rybízem…